Która z kuchni świata jest uważana za najzdrowszą? Trudno jednoznacznie ocenić, która ma najlepszy wpływ na nasze ciało, ale wielu ekspertów w dziedzinie żywienia wskazuje właśnie na kuchnię orientalną. Potrawy azjatyckie cieszą się w Polsce coraz większą popularnością i zdecydowanie warto włączyć je do codziennego menu. Jakie zalety ma orientalna kuchnia? Na jakich składnikach się opiera i jakie potrawy można z nich przyrządzić?
Zalety kuchni orientalnej
Wiele badań jednoznacznie wskazuje na to, że azjatycka dieta korzystnie wpływa na zdrowie i urodę! Statystyki pokazują, że problem nadwagi niemal nie występuje w państwach takich jak Japonia, Korea czy Tajlandia. Mieszkańcy tych krajów unikają czerwonego mięsa, a zamiast niego wybierają morskie ryby lub drób; nie spożywają produktów mlecznych, a na deser chętniej wybierają świeże owoce, niż ciastka czy słodycze. Pozytywny wpływ na zdrowie ma również stosowanie olejów roślinnych (m.in. sojowy, kokosowy czy sezamowy), które są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Za kuchnią orientalną przemawia bogate zastosowanie ryżu – i to nie tylko do sushi! Zawarta w nim skrobia jest źródłem energii, zawiera sporo witam z grupy B oraz mikroelementów, takich jak np. wapń, żelazo, fosfor czy magnez. Co więcej, te niewielkie ziarenka są niskokaloryczne, pomagają regulować gospodarkę wodną organizmu oraz są sprzymierzeńcem wszystkich osób cierpiących na nadciśnienie. Podobno na świecie wyróżnia się ok. 150 rodzajów ryżu, więc każdy może znaleźć ten gatunek, który smakuje mu najbardziej! Plusem orientalnej kuchni jest także łatwość wymiany jednego składnika na inny: w wielu potrawach dobrze sprawdzi się np. makaron ryżowy, mleko sojowe, ryżowe lub kokosowe. Dzięki temu można obudzić w sobie kulinarną kreatywność i sprawić, że każde danie zyska zupełnie nowe oblicze!
Orientalne dania. Dlaczego warto ich spróbować?
Jak wygląda codzienny jadłospis w kuchni orientalnej? Opiera się głównie na tradycyjnych potrawach, a ich podstawą są świeże warzywa, soja i jej przetwory oraz ryż. Mieszkańcy Azji chętnie sięgają po sezonowe jarzyny: wiosną i latem są to np. biała rzodkiew czy groszek cukrowy, zaś w chłodniejsze pory roku wybierają sałatę lodową, kapustę, marchew, pora i selera. Warzywa te są bogatym źródłem witamin i mikroelementów, ale niemniej ważny jest sposób ich przygotowywania. Azjatyccy mistrzowie kuchni używają albo woków, albo gotują je na parze – dzięki temu wszystkie cenne składniki odżywcze pozostają wewnątrz potraw. Kuchnia orientalna jest przez to lekkostrawna i o wiele zdrowsza!
Kolejnym ważnym elementem orientalnej kuchni jest soja oraz produkty jej pochodzenia, czyli tofu, tempeh czy pasta miso. Ze względu na wysoką zawartość białka roślinnego stanowią one zamiennik mięsa i bardzo często pojawiają się w sałatkach, zupach czy nawet deserach! Soja jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, wapnia, magnezu i błonnika: dzięki niej o wiele łatwiej jest utrzymać linię i cieszyć się dobrym zdrowiem. Nie od dziś wiadomo, że pomaga kobietom uregulować gospodarkę hormonalną i złagodzić objawy menopauzy – do zdrowotnych właściwości soi można zaliczyć także te antynowotworowe!