5 pomysłów na obiad z dyni!

Jesień to sezon dyni – ta pora roku nieodłącznie związana jest z tym pysznym, niskokalorycznym warzywem o pomarańczowej barwie. Choć dynia zazwyczaj kojarzy się z halloween’owymi wycinankami, warto, by zagościła na naszych stołach na dłużej. Oto 5 pomysłów na dania obiadowe, w których rolę główną odgrywać będzie właśnie dynia!

Dynia to bogactwo składników odżywczych! To warzywo jest źródłem witaminy A, błonnika pokarmowego, wapnia i potasu, a przy tym znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach – najpopularniejsze dania z jej udziałem to m.in. zupy-kremy, racuchy, a nawet… wyśmienite ciasto! Czemu dynia zawdzięcza swój fenomen? Przede wszystkim niskiej wartości kalorycznej oraz sporej ilości błonnika – 100 g dyni to zaledwie 28 kcal, a jej spożywanie sprawia, że szybko czujemy sytość. To jesienne warzywo wspomaga powstawanie nowych komórek, chroni tkanki przed szkodliwym działaniem komórek rakowych, poprawia pracę serca, a nawet… poprawia koloryt skóry. Słowem: dynia ma same plusy i warto włączyć ją do swojej diety! Jakie pyszności na obiad można z niej przygotować?

Pomysły na obiad z dyni

Pikantna zupa-krem z dyni to doskonały sposób na rozgrzanie się w zimny, jesienny dzień. Takie danie łączy w sobie wiele smaków; jest gęste, sycące, a jednocześnie bardzo lekkie. Doprawiając je przyprawami curry i chili sprawimy sobie pyszną i pożywną przekąskę – można dodać do niej np. śmietanę lub serek, dzięki czemu stanie się jeszcze bardziej kremowa. Na górze posypać lekko podpieczonymi płatkami migdałowymi i świeżą pietruszką… I sposób na jesienną depresję gotowy!

Czy dynia sprawdzi się w oryginalnych połączeniach smakowych? Jak najbardziej – doskonale komponuje się np. z pomarańczą i rozmarynem. Risotto all’arancia to świetna propozycja na wyjątkowy obiad: jest delikatne, nieco kwaśne, ale dzięki chrupiącej dyni wszystkie smaki harmonijnie się równoważą. A może dynia w połączeniu z makaronem? To pyszne warzywo w „wersji włoskiej” smakuje doskonale – szczególnie, jeśli dodać do niego odrobinę sera ricotta, szałwii i parmezanu! Jako dodatek świetnie sprawdzi się sałatka z młodego szpinaku i rukwi wodnej oraz oryginalny sos paprykowo-cebulowy. Takie zestawienie różnych składników może wyglądać na bardzo niecodzienne, ale gnocchi w tym wydaniu naprawdę prezentuje się wyśmienicie. A jak smakuje!

Obiad z dyni na słodko

Dynia w wersji na słodko również smakuje doskonale! Nie ma łasucha, który nie skusiłby się na przepyszny placek dyniowy, muffiny lub piernika – zanim jednak przejdziemy do deseru, przyjrzyjmy się pomysłom na słodkie dania obiadowe.

Żółte, dyniowe naleśniki to świetna propozycja na jesienny obiad. Swój nietypowy kolor zawdzięczają dodatkowi puree z pieczonej dyni – co ciekawe, można przyrządzić je zarówno w wersji słodkiej, jak i lekko ostrzejszej. Do ciasta wystarczy dodać odrobinę cukru waniliowego, miodu i otartej skórki z pomarańczy, by wydobyć korzenne smaki. Takie naleśniki są bardzo delikatne, a najlepsze w nich jest to, że można podawać je z wieloma dodatkami, np. z dżemem, serkiem mascarpone, musem owocowym, orzechami włoskimi czy rodzynkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *