5 produktów, których smak Cię zdziwi

Nie tylko kuchnia molekularna zaskakuje nietypowymi połączeniami. Istnieją produkty, których smak zadziwi każde podniebienie. Odkrywanie ich to świetny sposób na poszerzenie swoich kulinarnych horyzontów, a zdobyta wiedza przyczyni się do jeszcze większych możliwości w kuchni. Oto produkty godne przetestowania zarówno przez doświadczonego kucharza, jak i tego, który dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem!

Czarna sól

Czarna sól, zwana inaczej kala namak to przyprawa wywodząca się z kuchni indyjskiej. W rzeczywistości jest koloru szaro-różowego. W 98% składa się z chlorku sodu, czyli soli kuchennej i nie jest minerałem naturalnie występującym w naturze. Pozyskuje się ją poprzez prażenie z dodatkiem węgla drzewnego, co pozwala na uzyskanie nietypowych walorów. Czarna sól zapachem i smakiem przypomina jajka. Z tego powodu jest chętnie wykorzystywana przez wegan, ale można jej także używać do doprawiania rozmaitych dań: sałatek, sosów, pikli, smażonych przekąsek czy owoców.

Wodorosty

Wodorosty są szczególnie popularne w krajach azjatyckich, a wszystko ze względu na niepowtarzalny smak zwany umami. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „pyszny” i bywa też określany jako „rosołowy”, „mięsny”. Japończycy przekonują, że jest on zupełnie inny od dotychczas znanych smaków, esencjonalny, delikatny, unikatowy. Kryje się m.in. właśnie w wodorostach, przy użyciu których można przygotować wiele potraw – sushi, sałatki, zupy. Po wysuszeniu i sproszkowaniu nadadzą się również jako przyprawa.

Kasztany

Kasztany jadalne zawierają wiele cennych witamin i minerałów, ale oprócz tego kuszą ciekawym smakiem. Te świeże można spożywać na surowo. Pod brązową łupinką kryje się twardy, soczysty i słodki środek przypominający aromatem migdały. Po upieczeniu natomiast konsystencja kasztanów jest podobna do ugotowanego ziemniaka – bardziej mączysta, ale wciąż słodkawa, lekko orzechowa w smaku. Są świetną bazą do kulinarnych eksperymentów. Można z nich przyrządzać zupy, puree, farsze, a także desery: kremy, torty, ciasta.

Kozieradka

Kozieradka znana jest głównie jako składnik popularnej przyprawy curry. To roślina uprawna z gatunku bobowatych i choć w całości nadaje się do spożycia, w kuchni używa się głównie jej nasion. Mają one lekko gorzki, orzechowy smak i charakterystyczny zapach przypominający odrobinę lubczyk bądź seler. Całe ziarna można prażyć by jeszcze lepiej wydobyć ich walory. Kozieradka ma bardzo szerokie zastosowanie – stosuje się ją do doprawiania marynat, makaronów, pieczywa, pikli, chutneyów, falafeli czy zup.

Miso

Pasta miso powstaje ze sfermentowanych nasion soi. Taka metoda konserwowania zapewnia jej niebanalny i unikatowy smak zależny w dużej mierze od przebiegu całego procesu. Przygotowana na bazie miso zupa to jeden z ulubionych przysmaków w kuchni japońskiej. Może być słodkawa, słona, pikantna, owocowa, a nawet ziemista. Istnieją różne odmiany pasty, a najbardziej popularne to: hatcho miso (smak lekko wędzony) oraz shiro miso (delikatne i łagodne w smaku). Miso używa się nie tylko do zup, ale również jako dodatek do sosów, mięs i kiszonych warzyw.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *