Bioprodukty, które wspomagają odporność

Świadomość żywieniowa Polaków wzrosła w ostatnich latach. Jednym z czynników wpływających na ten pozytywny trend jest chęć prowadzenia zdrowego trybu życia. Moda na łączenie aktywności fizycznej z przestrzeganiem zbilansowanej diety przyczyniła się do poprawy dostępności wspierającej odporność żywności ekologicznej. Coraz więcej świadomych konsumentów zdaje sobie sprawę ze zbawiennego wpływu racjonalnego odżywiania na organizm.

Jak poprawić odporność?

Sięganie po witaminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w bioproduktach to prosta i skuteczna profilaktyka w przypadku wielu dolegliwości. Regularne i zdrowe jedzenie zmniejszy ryzyko przeziębienia i grypy, czyli chorób, na które jesteśmy szczególnie narażeni w okresie jesienno-zimowym. Produkty pochodzenia naturalnego są przy tym łatwo przyswajalne i pozbawione zbędnych substancji konserwujących. Dzięki temu można je włączyć do codziennej diety bez obaw o jakość i wpływ zawartych składników.

Świeże owoce – źródło witaminy C

W okresie obniżonej odporności szczególne znaczenie ma przyjmowanie odpowiedniej dawki witamin. Owoce są wspaniałym źródłem witaminy C, odpowiedzialnej za budowanie naturalnej bariery ochronnej organizmu. Z tego względu warto włączyć do diety np. kiwi, cytrynę oraz grejpfruta. Są to owoce nie tylko zdrowe, lecz także niskokaloryczne. Prawdziwymi bombami witaminowymi są również warzywa, między innymi brokuł oraz jarmuż. Wspomagają pracę układu odpornościowego, posiadają właściwości antynowotworowe, a do tego pięknie prezentują się na talerzu jako dekoracja obiadowych dań.

Odporność – co zamiast owoców?

Alternatywą dla świeżego jarmużu mogą być ekologiczne chipsy z jarmużu. Tą zdrową przekąskę można wygodnie zabrać do pracy lub wzbogacić o dodatkowe składniki wedle uznania. Znakomitym sposobem na dostarczenie organizmowi witamin jest picie soków owocowych do śniadania lub w trakcie dnia. Do najzdrowszych należy tłoczony ze świeżych owoców sok z czarnej porzeczki.

Kwasy omega-3 i omega-6 a zdrowie

Naturalnymi wspomagaczami odporności są również nienasycone kwasy omega-3 oraz omega-6. Wspierają one tworzenie hormonów przeciwzapalnych, utrudniając tym samym zainfekowanie organizmu i rozwinięcie się choroby. Produktami bogatymi w korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe nienasycone są przede wszystkim oleje z określonych gatunków ryb oraz oleje roślinne. W czołówce olejów rybnych znajduje się tran, natomiast wśród popularnych produktów pochodzenia roślinnego prym wiedzie olej lniany.

Olej lniany – odporność i regeneracja

Zaledwie dwie łyżeczki oleju lnianego wystarczą do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3 i omega-6. Aby olej zachował swoje cenne wartości odżywcze, należy spożywać go na zimno, najlepiej w trakcie posiłku. Warto wiedzieć, że regularne stosowanie pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi, wspiera procesy trawienne oraz poprawia kondycję skóry i włosów. Zastrzyk kwasów omega-3 zapewnią również nasiona chia, cenione ze względu na wysoką zawartość magnezu, żelaza oraz cynku. Mogą być dodawane np. do musli, jogurtów i sałatek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *