Cała prawda o ryżu – rodzaje i zastosowanie

Jedno z japońskich przysłów głosi, że jeśli chcesz być szczęśliwy przez godzinę, możesz się upić. Jeśli chcesz zaznać szczęścia przez 3 dni, możesz się ożenić. Jeżeli zaś chcesz być szczęśliwy przez całe życie, jedz codziennie ryż – i trudno się z tym nie zgodzić! Te niewielkie nasionka są nie tylko źródłem energii, ale i żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B. Poznajcie całą prawdę o ryżu i dlaczego warto go spożywać?

Dlaczego warto jeść ryż?

Kto zjada najwięcej ryżu na świecie? Oczywiście, że mieszkańcy Azji – trudno wyobrazić sobie danie kuchni chińskiej lub japońskiej bez tego cennego składnika! Na świecie wyróżnia się około tysięcy odmian ryżu: wśród nich są m.in. najbardziej znany ryż biały, brązowy, basmati, jaśminowy… Każdy z nich sprawdza się w nieco innych potrawach lub jest stosowany w innych stronach globu. Warto poznać jego dobroczynne właściwości oraz włączyć go do swojej diety – i to nie tylko w postaci sushi, paelli czy risotto!

Choć ryż należy do węglowodanów, zdecydowanie jest sprzymierzeńcem zdrowego odżywiania i szczupłej figury. Zawiera dającą całe mnóstwo energii skrobię, ale i cenne witaminy (np. z grupy B) czy mikroelementy, takie jak fosfor, żelazo czy wapń. To także bogate źródło cynku, manganu oraz selenu; na korzyść ryżu zdecydowanie przemawia także duża ilość błonnika pokarmowego. Z jednej strony syci na wiele godzin, z drugiej zaś – pomaga zachować linię, dlatego też ryż stanowi najczęstszy składnik posiłków sportowców oraz osób aktywnych fizycznie. Ma on bowiem o wiele więcej zalet, niż np. kasze czy makarony, a w dodatku umożliwia niezliczone warianty ulubionych dań. Wystarczy zamienić biały ryż na basmati, dodać inne warzywa lub posypać danie orientalnymi przyprawami… Potrawy na bazie ryżu oferują pełną gamę smaków i aromatów z wielu stron świata!

Rodzaje ryżu – co trzeba o nich wiedzieć?

Ryż biały, brązowy, czerwony, a może czarny? O dopasowaniu rodzajów ryżu do potraw można napisać całą książkę, ale dziś w skrócie przedstawimy wam najważniejsze rzeczy na ich temat. Zdecydowanie najpopularniejszy jest ryż biały, zwany także polerowanym – jest pozbawiony łusek i lekko słodkawy. Wyróżnia się bardzo delikatnym smakiem i w Polsce często stanowi dodatek do gulaszów lub część farszu do gołąbków.

ceb6ade9d838b67834844ce5e25f7a80

Bogaty w składniki odżywcze ryż brązowy zawiera całą gamę dobroczynnych mikro- i makroelementów, ponieważ jego ziarenka są pokryte łuską, Ma lekko orzechowy posmak, ale wymaga nieco dłuższego gotowania – warto jednak poczekać nieco dłużej, bowiem zawiera wiele cennych witamin. Z kolei ryż czarny często nazywa się również dzikim – po procesie obróbki termicznej zmienia zabarwienie na fioletowe, lecz nie ma się czego obawiać! Zawiera cenne antocyjany, które są niezwykle pomocne w walce z nowotworami.

500_500_productgfx_43e9073c66e267f8513e485deece9516

A co z długością ziaren – czy one też mają znaczenie? Owszem – ryż krótkoziarnisty bardzo łatwo wchłania wodę, a po ugotowaniu szybko się skleja. Doskonale spisze się np. w sushi, risotto czy paelli. Ryż średnioziarnisty stosuje się do deserów i risotto, zaś długoziarnisty – do zup i sałatek. Zawiera mniej skrobi, przez co jest bardziej sypki.

1e1376909eb9052b416eb45ecb5c6e2d

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *