Ciasto migdałowe z mandarynkami!!

Absolutnie zdrowe bez mąki, margaryny, mleka!

Do zrobienia ciasta zainspirowała mnie klientka: kiedy okazało się, że w naszych Delikatesach w którąś sobotę zabrakło mąki migdałowej opowiedziała jak pyszne ciasto robi zawsze na niedzielę. Zapasy mąki szybko uzupełniliśmy, a ja wypróbowałam podany przez klientkę przepis.

Ciasto migdałowe z mandarynkami:

składniki na foremkę keksową 35 cm długości

  •  250g mąki migdałowej
  • ok. 4-5 łyżek stołowych ksylitolu lub cukru brązowego
  • 2 mandarynki lub 1 pomarańcza
  • 0,5 cytryny (niekoniecznie)
  • 1 marchewka
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 6 jajek
  • 1/4 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia (można pominąć)
  • garść rodzynek

Mandarynki i cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem, pokroić w ósemki, wydrążyć nasiona, dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, zalać odrobiną wody i gotować aż do miękkości. Odparować nadmiar wody, wystudzić i zmiksować.

Dodać kurkumę, ksylitol, całe jajka,  ponownie zmiksować. Na końcu dodać sól, proszek do pieczenia i mąkę migdałową i dalej ubić mikserem Następnie dodać rodzynki i wymieszać, ale już łyżką. Foremkę posmarować olejem kokosowym, wysypać wiórkami kokosowymi lub resztką mąki migdałowej. przełożyć ciasto do foremki, wierzch posypać płatkami migdałowymi, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 45 minut. Wystudzić ciasto i wyjąć z formy.

Ciasto Jest naprawdę smaczne, szybko znika!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *