Absolutnie zdrowe bez mąki, margaryny, mleka!
Do zrobienia ciasta zainspirowała mnie klientka: kiedy okazało się, że w naszych Delikatesach w którąś sobotę zabrakło mąki migdałowej opowiedziała jak pyszne ciasto robi zawsze na niedzielę. Zapasy mąki szybko uzupełniliśmy, a ja wypróbowałam podany przez klientkę przepis.
Ciasto migdałowe z mandarynkami:
składniki na foremkę keksową 35 cm długości
- 250g mąki migdałowej
- ok. 4-5 łyżek stołowych ksylitolu lub cukru brązowego
- 2 mandarynki lub 1 pomarańcza
- 0,5 cytryny (niekoniecznie)
- 1 marchewka
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 6 jajek
- 1/4 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia (można pominąć)
- garść rodzynek
Mandarynki i cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem, pokroić w ósemki, wydrążyć nasiona, dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, zalać odrobiną wody i gotować aż do miękkości. Odparować nadmiar wody, wystudzić i zmiksować.
Dodać kurkumę, ksylitol, całe jajka, ponownie zmiksować. Na końcu dodać sól, proszek do pieczenia i mąkę migdałową i dalej ubić mikserem Następnie dodać rodzynki i wymieszać, ale już łyżką. Foremkę posmarować olejem kokosowym, wysypać wiórkami kokosowymi lub resztką mąki migdałowej. przełożyć ciasto do foremki, wierzch posypać płatkami migdałowymi, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 45 minut. Wystudzić ciasto i wyjąć z formy.
Ciasto Jest naprawdę smaczne, szybko znika!