Składniki na 8-10 porcji:
- 125 g mąki kasztanowej,
- 125 g mąki pszennej razowej,
- 150 g masła,
- 240 g brązowego cukru,
- łyżeczka sody,
- szklanka mleka,
- 1 jajko,
- 55 g rodzynek,
- kieliszek wódki żołądkowej,
- 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu,
- 40 g orzeszków ziemnych,
- 30 g żurawiny,
- 2 łyżki oliwy,
- szczypta soli.
Z mąki, posiekanego masła i soli wyrób mikserem ciasto. Dodaj brązowy cukier. Ciasto podziel na dwie równe części. Połowę ułóż w okrągłej formie do pieczenia. W osobnej misce połącz sodę, mleko i jajko. Dodaj do pozostawionej części ciasta i wymieszaj mikserem. Wrzuć żurawinę i rodzynki a potem wylej na warstwę ciasta, które już jest w formie. Posyp rozmarynem, orzeszkami ziemnymi i skrop oliwą.
Czas pieczenia 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Po wyjęciu z piekarnika skropić wódką. Przechowywać ciasto w próżniowym pojemniku.