Ciasto z mąki kasztanowej

Składniki na 8-10 porcji:

  • 125 g mąki kasztanowej,
  • 125 g mąki pszennej razowej,
  • 150 g masła,
  • 240 g brązowego cukru,
  • łyżeczka sody,
  • szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 55 g rodzynek,
  • kieliszek wódki żołądkowej,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu,
  • 40 g orzeszków ziemnych,
  • 30 g żurawiny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta soli.

Z mąki, posiekanego masła i soli wyrób mikserem ciasto. Dodaj brązowy cukier. Ciasto podziel na dwie równe części. Połowę ułóż w okrągłej formie do pieczenia. W osobnej misce połącz sodę, mleko i jajko. Dodaj do pozostawionej części ciasta i wymieszaj mikserem. Wrzuć żurawinę i rodzynki a potem wylej na warstwę ciasta, które już jest w formie. Posyp rozmarynem, orzeszkami ziemnymi i skrop oliwą.

Czas pieczenia 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Po wyjęciu z piekarnika skropić wódką. Przechowywać ciasto w próżniowym pojemniku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *