Sezon warzywno-owocowy w pełni. Warto korzystać z tego co urosło w naszych ogródkach i na polach ekologicznych gospodarstw. Cukinia jest zdrowa i lekkostrawna. Ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, a co ważne cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15-16 kcal.
SKŁADNIKI:
- 20 dkg makaronu pełnoziarnistego rurki lub świderki
- 1 średnia cukinia
- 2 duże cebule
- po 1 łyżeczce tymianku i bazylii
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- łyżki stołowe koncentratu pomidorowego lub 200 ml przecieru
- natka pietruszki
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Kroimy cebulę w półtalarki, cukinię jeżeli jest duża obieramy ze skórki i wydrążamy pestki, ale jeżeli jest młoda to można pokroić ze skórką. Na rozgrzany olej wkładamy cebulę i chwilę dusimy, az się zeszkli, dodajemy cukinię. Dodajemy przyprawy, ok. pół szklanki wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem. Jak cukinia będzie miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy i na koniec mieszamy z makaronem. Posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.