Cukinia z makaronem

Sezon warzywno-owocowy w pełni. Warto korzystać z tego co urosło w naszych ogródkach i na polach ekologicznych gospodarstw. Cukinia jest zdrowa i lekkostrawna. Ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, a co ważne cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi ok. 15-16 kcal.

SKŁADNIKI:

  • 20 dkg makaronu pełnoziarnistego rurki lub świderki
  • 1 średnia cukinia
  • 2 duże cebule
  • po 1 łyżeczce tymianku i bazylii
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżki stołowe koncentratu pomidorowego lub 200 ml przecieru
  • natka pietruszki

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Kroimy cebulę w półtalarki, cukinię jeżeli jest duża obieramy ze skórki i wydrążamy pestki, ale jeżeli jest młoda to można pokroić ze skórką. Na rozgrzany olej wkładamy cebulę i chwilę dusimy, az się zeszkli, dodajemy cukinię. Dodajemy przyprawy, ok. pół szklanki wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem. Jak cukinia będzie miękka, dodajemy koncentrat pomidorowy i na koniec mieszamy z makaronem. Posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *