Czy cukier kokosowy jest zdrowy?

Biały cukier to biała śmierć!, krzyczały jakiś czas temu nagłówki gazet, a dietetycy bili na alarm. Tu dwie łyżeczki do herbaty, tam na osłodę gorzkiej kawy jakieś ciasteczko, a w weekend imieniny najlepszej przyjaciółki… Powiedzmy sobie szczerze: dziś niezwykle trudno jest nam uniknąć cukru, bo mamy z nim do czynienia na każdym kroku. Możliwe jest jednak znalezienie jego zdrowszej alternatywy. Poznajcie cukier kokosowy oraz jego zalety!

Jak powstaje cukier kokosowy?

Czy cukier kokosowy produkowany jest z kokosów, tak jak wskazuje jego nazwa? Nie do końca – powstaje on z pąków palmy kokosowej, które gotuje się w dużym naczyniu aż do momentu, w którym wytrąci się z nich niemal cała woda. Po wystudzeniu roztworu powstaje słodka substancja o karmelowej barwie, która jest zbliżona do brązowego cukru: w krajach azjatyckich wykorzystuje się go jako naturalny słodzik. Ma on wiele zalet, a dzięki swojemu ciekawemu smakowi znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.

Choć co rusz jesteśmy zasypywani sensacyjnymi wiadomościami na temat nowych, rzekomo zdrowszych słodzików, warto jednak przyjrzeć się faktom: czy rzeczywiście cukier kokosowy jest korzystniejszy dla naszego organizmu? Trudno powiedzieć, bowiem pod względem kaloryczności i zawartości węglowodanów zarówno cukier biały, jak i ten pochodzący z palm kokosowych wykazują takie same właściwości. Pod tym względem niewiele różni się także od innych substancji słodzących, takich jak np. syrop klonowy, miód czy syrop z brązowego ryżu. Mimo wszystko może jednak warto zacząć go używać?

Zalety cukru kokosowego

Cukier kokosowy jest doskonałą alternatywą dla swojego białego odpowiednika – posiada niski indeks glikemiczny (IG 35) oraz naturalnie występujące enzymy, które spowalniają wchłanianie się cukru do krwi. Jego spożycie nie skutkuje gwałtownym skokiem glukozy w organizmie człowieka, dzięki czemu może być stosowany przez diabetyków oraz osoby, które muszą szczególnie uważać na poziom cukru. Ma on niemałe znaczenie dla wszystkich, którzy zmagają się z cukrzycą (zarówno 1, jak i 2 typu), a dzięki bogactwu w witaminy i minerały doskonale sprawdza się jako zdrowy słodzik. W jakiej postaci możemy kupić cukier kokosowy w sklepach? Najpopularniejszy jest ten w kostkach lub granulkach (przypominają nieco cukier trzcinowy), ale występuje także w płynnej formie; dzięki temu znalazł szerokie zastosowanie w kulinariach i cukiernictwie.

Cukier kokosowy – czy na pewno jest zdrowy?

Choć jego głównym składnikiem jest sacharoza i to ona odpowiada za słodki smak, w składzie cukru kokosowego znajdziemy m.in. potas, cynk, żelazo czy magnez oraz liczne witaminy z grupy B. Jest także bogaty z przeciwutleniacze i cenne dla organizmu aminokwasy – co więcej, nie jest rafinowany, nie posiada żadnych sztucznych barwników, a w smaku jest o wiele lepszy, niż np. stewia lub cukier trzcinowy. Kolejnym plusem tego naturalnego środka słodzącego jest jego przyjemny zapach: na pewno przypadnie on do gustu wszystkim miłośnikom kokosów i karmelu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *