Według sympatyków ziołolecznictwa natura obdarzyła ludzkość całym bogactwem roślin, które pomagają w zwalczaniu i zapobieganiu wszelkim dolegliwościom. Mimo, że wiele z nich było wykorzystywane od wieków to często zostają zapomniane. Warto powrócić do korzeni i na nowo odkryć wszechstronne właściwości naturalnych ziół. Czym charakteryzuje się gojnik i jakie jest jego zastosowanie?
Gojnik – bogactwo z natury
Zwany inaczej szałwią libańską lub herbatą górską. Gojnik to rzadko spotykany gatunek dzikiej rośliny, rosnący jedynie w regionie Turcji, Morza Śródziemnego i niektórych krajów afrykańskich. Występuje na terenach górzystych, z dala od cywilizacji i zanieczyszczeń środowiska. Na trenach bałkańskich od setek lat był wykorzystywany jako ziele lecznicze. Pierwsze wzmianki o nim sięgają już I w.n.e. W starożytności podawano go żołnierzom, aby przyspieszyć regenerację i gojenie ran, a greccy pasterze spożywali napar podczas wypasu owiec. Był też szeroko stosowany w medycynie ludowej. Wszystko z uwagi na jego dobroczynne właściwości na ludzki organizm. Gojnik zawiera bowiem flawonoidy, tianiny, olejki eteryczne, przeciwutleniacze oraz szereg składników mineralnych, m.in.: żelazo, magnez, cynk, potas, sód, miedź i kobalt.
Dlaczego warto pić gojnik?
Gojnik ma bardzo szerokie właściwości prozdrowotne. Jedną z najczęściej wymienianych zalet jego regularnego spożywania jest prewencja przeciw chorobie Alzheimera i demencji starczej. Usuwając złogi białkowe w mózgu przyczynia się do zwiększenia sprawności umysłowej. Poza tym wspomaga pracę układu krążenia i odpornościowego, a także walkę z: chorobami nerek, wątroby, grypą, przeziębieniem, anemią, nadciśnieniem, nerwicą. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Ponadto odtruwa organizm, pozwalając na uwolnienie toksyn i jednocześnie chroni przed nawracającymi stanami zapalnymi. Wzmacnia i regeneruje cały organizm przywracając mu równowagę (zwłaszcza w stanach wzmożonego wysiłku, stresu, po przebytych urazach). Gojnik poprawia samopoczucie i uspokaja. Uważany jest też za naturalny afrodyzjak.
Gojnik – jak przygotować napar?
Aby skorzystać z dobroczynnego wpływu gojnika najlepiej wybierać ziele suszone w całości. Przygotowanie tego odżywczego naparu jest bardzo proste i nie różni się zbytnio od zaparzania zwykłej herbaty. Wystarczy 2 łyżeczki pokruszonej rośliny zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 5 do 10 minut. Można również sporządzić odwar zalewając ziele wodą, którą trzeba następnie doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 3 minuty. Taki napój ma bardzo charakterystyczny aromat. Dobrze smakuje solo, ale można go również osłodzić, np. miodem czy syropem klonowym. Herbata gojnik może być spożywana zarówno na ciepło jak i na zimno. Gdy jest schłodzona doskonale gasi pragnienie. Żeby działanie ziela było widoczne należy spożywać je regularnie – w ramach profilaktyki wystarczy jedna filiżanka każdego dnia, a borykając się z konkretnymi przypadłościami warto sięgać po gojnik częściej – nawet do trzech razy dziennie.