Jajko – cud natury

Jest jednym z najstarszych symboli Świąt Wielkanocnych, w postaci malowanej pisanki gości na stołach Chrześcijan od wieków. Tradycja malowania jajek jest jednak starsza niż kultura chrześcijańska. Już w starożytności odnajdujemy ślady malowania jajek, ozdabiania rysunkami. Zawarte w jajku substancje odżywcze i jego życiodajna moc dająca nadzieję na odradzające się życie stoją za jego tysiącletnią sławą.

Tą sławę nieco przyćmiły lansowane od wielu lat teorie o szkodliwym wpływie cholesterolu, którego duże ilości znajdują się w jajku. Tymczasem najnowsze badania nie potwierdzają tej tezy, wręcz przeciwnie, odkrywane są cenne właściwości jajek i ich prozdrowotny wpływ na organizm człowieka.

Super foods

Profesor Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, który od lat bada kurze jaja, od lat udowadnia, że są najdoskonalszym produktem natury – swoistą kapsułą życia. W jaju zawarte są wszystkie składniki niezbędne do wytworzenia życia, wszystko czego potrzebuje zarodek, by przeistoczyć się w zdrowe i silne pisklę.

Jajo jest wyjątkowo bogate w składniki konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: aminokwasy, minerały, witaminy z grupy B (szczególnie B12 i ryboflawina), witaminy A, D, E, żelazo, pełnowartościowe białko i fosfolipidy.

Jednym z sukcesów badaczy pracujących w zespole profesora Trziszka było odkrycie nowego kompleksu białkowego w żółtku jaja, który został nazwany yolkiną (z ang. yolk – żółtko). Badania na myszach wykazały, że powstrzymuje ona obumieranie komórek nerwowych, a więc może to być w przyszłości szansa dla chorych na Alzheimera i inne choroby neurodegeneracyjne.

Nowe zalecenia lekarzy – trzeba jeść jajka

Według Światowej Organizacji Zdrowia należy spożywać do 10 jaj tygodniowo (1-2 dziennie). Dostarczają one naszemu organizmowi najwyższej jakości białka (żółtko zawiera go więcej niż białko). Dodatkowo są doskonałym źródłem witamin wyłączając kwas askorbinowy (wit. C), ponieważ kury same wytarzają ten składnik w organizmie. Zawierają stosunkowo duże ilości witaminy A, E, D, B, potasu, fosforu oraz żelaza. Sprawia to, że jaja stanowią cenny produkt w codziennym żywieniu.

Cholesterol nie taki straszny

Istnieją kontrowersje co do zawartości cholesterolu, ponieważ jedno jajko kurze dostarcza naszemu organizmowi ponad 200mg tego składnika, gdzie norma dla osoby dorosłej wynosi 300mg na dzień.

Należy podkreślić, że cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi on składnik potrzebny do syntezy wielu ważnych biologicznie czynnych cząsteczek, tj.: hormonów płciowych, witaminy D3 i jej metabolitów, glikozydów nasercowych oraz kwasów żółciowych. Jego obecność w błonach komórek nerwowych mózgu ma duże znaczenie dla funkcjonowania synaps. Istnieją też doniesienia, że odgrywa on dużą rolę w działaniu systemu odpornościowego.

Dobre dla dzieci

Jajka są dobre na śniadanie, nie tylko wielkanocne, ponieważ stabilizują poziom cukru we krwi, zachowują się jak kapsułki o przedłużonym działaniu, podtrzymują stały poziom cukru we krwi. Jest to szczególnie ważne dla dzieci w wieku szkolnym, które potrzebują stałego poziomu cukru we krwi, wspomagającego uczenie się podczas porannych godzin lekcyjnych.

Dla każdego

Prof. Trziszka zachęca do jedzenia jaj, najlepiej na miękko, ze ściętym białkiem. – Dwa jaja dziennie każdemu dobrze zrobią. Ja sam jem codziennie trzy jaja i bardzo dobrze się czuję, a cholesterol mam w normie – mówi.

Które jajka wybrać?

Gdy kupujemy jajka, zwracajmy uwagę na ich pochodzenie i sposób hodowli kur niosek:

0 to produkcja ekologiczna z certyfikowanych gospodarstw – najlepsza jakość;

1 to chów wolno wybiegowy;

2 to chów ściółkowy;

3 to chów klatkowy;

Kolor jajek nie ma znaczenia. Kolor skorupki zależy od rasy kury, która je zniosła. Pod względem wartości odżywczych barwa jaja nie ma znaczenia ani wpływu na ich jakość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *