W dobie mody na zdrową żywność w każdym sklepie znajdziemy jakiś produkt syngowany „ekologicznym” certyfikatem lub nalepką. Jak ta sytuacja wygląda w przypadku mięsa – czy w jego kontekście również można mówić o ekologicznych hodowlach? Jeśli tak, to jakie wymagania musi spełnić dane gospodarstwo? Co trzeba wiedzieć o eko-mięsie? Zapraszamy do lektury!
Ekologiczne mięso – co to znaczy?
Choć w pierwszej chwili mogłoby się wydawać, że sformułowanie „ekologiczne mięso” brzmi niedorzecznie, wcale nie jest ono pozbawione sensu. Pod tym pojęciem kryje się określona przepisami procedura hodowli zwierząt i może ona odbywać się tylko w tych gospodarstwach, które otrzymały stosowny certyfikat. Ekologiczne farmy to takie miejsca, w których zwierzęta żyją w niewielkich stadach, posiadają dostęp do wybiegów i pastwisk, a w ich pożywieniu nie znajdują się odżywki, hormony wzrostu czy antybiotyki. Do karmienia stosowane są jedynie ekologiczne pasze, które nie posiadają w swoim składzie genetycznie modyfikowanych czynników (GMO), nie powodują nadmiernego przyrostu masy i nie poprawiają ich żywotności za wszelką cenę.
Jednym z najważniejszych kryteriów kwalifikujących gospodarstwo jako ekologiczne jest właśnie niestosowanie procedury tuczenia – „standardowa” hodowla to ok. 6-7 tygodni dla drobiu i 3-4 dla wieprzowiny. Ekologiczne farmy stosują zaś wydłużony chów, nawet do 11 tygodni – skąd taka różnica? Przede wszystkim z pożywienia, a raczej jego nadmiernej ilości: zwierzęta ze zwykłych gospodarstw nierzadko są karmione genetycznie modyfikowaną paszą i hormonami wzrostu. Na farmach ekologicznych takie dodatki są zakazane; co więcej, zwierzęta przebywają w dobrych warunkach fitosanitarnych i mogą swobodnie poruszać się po terenie gospodarstwa.
Jak powstaje ekologiczne mięso?
Co wpływa na jakość mięsa, które ląduje na naszych talerzach? Przede wszystkim sposób jego powstawania. W porównaniu do masowo „produkowanego” mięsa, to pochodzące z ekologicznych farm jest o wiele bardziej wartościowe i po prostu smaczniejsze – dla właścicieli priorytetem jest jakość, a nie ilość, maksymalizacja zysków czy zdobycie przewagi rynkowej nad konkurencją. Zwierzęta są karmione paszami na bazie składników roślinnych (np. otręby pochodzące z gospodarstwa lub posiadającymi odpowiedni certyfikat). Ekologiczne gospodarstwo musi także spełnić kilka kryteriów, takich jak zasady dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz dobrej praktyki higienicznej (GHP).
W ekologicznym rolnictwie niedopuszczalne jest profilaktyczne stosowanie antybiotyków i innych lekarstw, a leczenie odbywa się możliwie jak najbardziej naturalnymi metodami. Np. w przypadku drobiu i świń wzmacnianie odporności opiera się na podawaniu mu ziół i przypraw, a gdy zwierzęta podrosną, są wypuszczane na specjalnie przygotowane „zdrowe łąki”.