Zdrowe słodycze – czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak: wystarczy wyciągnąć z szafek bakalie, suszone owoce, orzechy, pestki lub nasiona, dodać miodu lub ksylitolu, Są równie smaczne, co dostępne w sklepach przekąski, a przy tym o wiele zdrowsze i zawierają znacznie mniej cukru. I wcale nie musisz rezygnować z diety!
Cukier to smak dzieciństwa: lody, batoniki, gofry z bitą śmietaną… Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez czegoś słodkiego i z chęią sięga po batonik czy piękną kremówkę. Nie od dziś wiadomo jednak, że nadmierne spożycie węglowodanów nie jest ani zdrowe, ani korzystne dla naszej sylwetki. Dieta współczesnego człowieka zawiera ich zbyt wiele w stosunku do ilości zażywanego ruchu. Czy możliwe jest jednak przygotowanie zdrowych słodyczy, dzięki którym nie będziemy mieli wyrzutów sumienia? Oczywiście, że tak: dzięki nim znajdziemy dobry sposób na poprawę humoru, ale i nie musimy obawiać się dodatkowych centymetrów w talii.
Zalety zdrowych słodyczy
Nie tylko maluchy przepadają za słodyczami! Również i dorośli są prawdziwymi łasuchami; niekiedy bardzo trudno jest powstrzymać się od spałaszowania czegoś pysznego. W takich chwilach o wiele lepiej jest sięgnąć po zdrową, własnoręcznie przygotowaną przekąskę: możliwości jest całe mnóstwo! Jaglane muffiny, orzechowe batoniki, jogurtowo-otrębowy deser z owocami. Nie dość, że są o wiele smaczniejsze, niż przetworzone i dodatkowo słodzone produkty ze sklepowych półek, to w dodatku o wiele lepiej smakują. Zdrowe słodycze zawierają o wiele mniej cukru, konserwantów i spulchniaczy, a jednocześnie dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych i witamin. Są niskokaloryczne, ich spożywanie to prawdziwa przyjemność, a w dodatku przygotowuje się je dosłownie w kilka chwil. Poznajcie przepisy na pyszne i zdrowe słodycze!
Jak przygotować zdrowe słodycze?
W przypadku zdrowych przekąsek kulinarna fantazja jest jak najbardziej wskazana! Do dyspozycji masz zarówno bakalie, orzechy, miód, pestki i nasiona roślin, jak i kasze – np. jaglana doskonale nadaje się do przygotowania np. sernika, budyniu, a nawet… kremu na kanapki! Możliwości jej wykorzystania w zdrowych, słodkich przekąskach są bardzo duże; warto więc poeksperymentować ze smakami i sprawdzić, w jakiej postaci lubimy ją najbardziej.
Mówi się, że mistrzami zdrowych słodyczy są weganie i osoby nietolerujące glutenu lub laktozy. Zamiast twarogu i mąki korzystają np. z tofu czy zmielonych orzechów – jeśli dodać do nich awokado i odrobinę kakao, powstanie pyszne ciasto czekoladowe! Jeśli zaś zależy Wam na tym, by zjeść coś słodkiego bez rujnowania diety, spróbujcie ciast z warzywami. Buraki, cukinia, szpinak czy fasola sprawiają, że placki są o wiele lżejsze, a jednocześnie wilgotne. Dobrze sprawdzają się również seler, marchew lub pietruszka; należy jednak pamiętać o tym, by zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach.