Jaka woda jest najlepsza – mineralna, źródlana, stołowa czy lecznicza?

woda picie

Ciało ludzkie składa się w ponad 60% z wody. Ma ona więc fundamentalne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, umożliwiając między innymi krążenie krwi, trawienie, wchłanianie, przeprowadzanie różnorodnych procesów komórkowych oraz pozwalając na efektywną termoregulację. To tylko kilka przykładów, które pokazują, dlaczego tak ważne jest picie każdego dnia odpowiedniej ilości wody. Pojawia się jednak pytanie – jaką wodę wybrać? Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów: mineralna, źródlana, stołowa i lecznica. W takim razie, która z nich będzie najlepsza?

Woda mineralna

Woda mineralna a źródlana

Na początek warto wyjaśnić czym różnią się te dwa, najbardziej popularne rodzaje wód dostępnych w sklepach. Cechą wyróżniającą jest ilość składników mineralnych, rozpuszczonych w danej wodzie. Dla źródlanej wartość ta jest niska, dzięki czemu jest ona bardziej miękka, co sprawia, że nadaje się na przykład do parzenie herbaty i kawy. Woda mineralna jest nasycona związkami mineralnymi – w zależności od stężenia wyróżnia się wody niskozmineralizowane, średniozmineralizowane i wysokozmineralizowane.

Woda mineralna gazowana czy niegazowana

Woda mineralna gazowana to taka, która jest nasycona dwutlenkiem węgla. Jego stężenie może być różne: wody niskonasycone mają stężenie poniżej 1500 mg/l, średnionasycone od około 1501 mg/l do 4000 mg/l, natomiast wysokonasycone powyżej 4001 mg/l. Taka woda wzmaga apetyt i pobudza trawienie, a dodatkowo wiele osób uważa, że ma lepszy smak. Należy jednak pamiętać, że nie dla każdego jest wskazana – osoby dotknięte zespołem jelita drażliwego czy problemami z nadciśnieniem powinny wybrać wodę mineralną niegazowaną.

Woda mineralna z jodem

Chcąc zadbać o prawidłowe działanie tarczycy, konieczne jest dostarczenie odpowiedniej ilości jodu. To właśnie ten mikroelement sprawia, że nadmorskie powietrze tak korzystnie wpływa na organizm. Jod jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Zakłócenie tego procesu może skutkować jej powiększeniem i niedoczynnością.

Woda mineralna dla niemowląt

Wody mineralnej nie można podawać niemowlętom. Należy pamiętać, że najmłodszym dzieciom, do ukończenia 6 miesiąca życia, wystarczy pokarm matki i nie potrzebują dodatkowo wody. Po ukończeniu 6 miesięcy można ją wprowadzić, ale jedynie źródlaną. Woda mineralna nie jest wskazana również dla starszych dzieci, gdyż zbytnio obciąża ich nerki.

Woda mineralna – skład

Główne składniki wody mineralnej to: wodorowęglany, fluorki, chlorki, wapń, potas, sód i magnez. Wody bogate w wodorowęglany alkalizują kwaśną treść żołądka, dlatego polecane są dla osób z nadkwasotą. Sód utrzymuje w organizmie odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową, ale powinno wybierać się wody niskosodowe, z uwagi na fakt, że zazwyczaj w diecie jest już wysoka zawartość tego minerału. Magnez jest niezbędny dla budowy kości oraz równowagi układu nerwowego i mięśniowego. Przy niedoborach pojawiają się skurcze oraz ogólne rozdrażnienie. Fluor również odpowiada za budowę kości i zębów, dodatkowo wpływając na gospodarkę wapnia i fosforu w organizmie.

Woda mineralna – ile pić po otwarciu?

Producenci na etykietach podają czas, w jakim woda powinna zostać spożyta po otwarciu butelki – często okres ten jest liczony w godzinach. Dotyczy to w szczególności wody mineralnej, gdyż zawiera ona mikro i makroelementy, przez co po jakimś czasie od otwarcia, traci swoje korzystne właściwości. Nie oznacza to, że po terminie wskazanym przez producenta, woda stanie się niebezpieczna dla zdrowia. Jednakże warto pilnować tego okresu, nie tylko ze względu na mineralizację, ale również dlatego, że plastikowa butelka ulega biodegradacji. Po pewnym czasie zaczyna uwalniać do wody związki, których lepiej unikać.

Woda źródlana

Woda źródlana – podstawowe informacje

Niska zawartość składników mineralnych (wynosząca około 200-500 mg/l) sprawia, że woda mineralna może być spożywana bez ograniczeń wiekowych, zdrowotnych czy ilościowych. Dzięki temu może być stosowana do przyrządzania posiłków (w tym tych dla dzieci), do parzenia herbaty i kawy, a także przez kobiety w ciąży. Pomimo niskiego mineralizowania zawiera takie związki jak między innymi magnez, wapń, sód i wodorowęglany.

Woda źródlana – niegazowana czy gazowana?

Chociaż wodę źródlaną można pić bez ograniczeń, to już jej gazowana wersja, może być dla niektórych osób niekorzystna. Podobnie jak w przypadku gazowanej wody mineralnej, nie powinny po nią sięgać osoby mające zespół jelita drażliwego, dzieci czy kobiety karmiące piersią. Ponadto woda gazowana szybciej gasi pragnienie, przez co może powodować wypijanie mniejszej ilości wody, niż potrzebuje organizm do sprawnego funkcjonowania.

Woda źródlana niskosodowa i wysokosodowa

Woda niskosodowa cechuje się zawartością sodu poniżej 20 mg/l. Polecana jest osobom dotkniętym chorobami serca, cukrzycą czy chorującym na nadciśnienie tętnicze. Woda wysokosodowa jest wskazana przy diecie ubogiej w sód, jednak warto wziąć pod uwagę fakt, że głównym źródłem sodu w diecie jest sól, stąd niedobory tego minerału zdarzają się rzadko. Mogą dotyczyć przede wszystkim osób o podwyższonej aktywności fizycznej, które wydalają sód razem z potem. Z drugiej strony nadmiar tego pierwiastka może powodować zatrzymywanie wody w organizmie (opuchnięcia) i wzrost ciśnienia krwi, co zwiększa ryzyko zawałów serca.

Woda stołowa

Woda stołowa – co to jest?

Woda stołowa powstaje poprzez zmieszanie wody źródlanej z mineralną lub poprzez dodanie do niej składników mineralnych. Dostępna jest w formie gazowanej lub niegazowanej. Tego rodzaju woda pełni funkcję profilaktyczną i zdrowotną, a jej skład jest często dostosowany do potrzeb konkretnej grupy konsumentów, na przykład kobiet w ciąży. Modyfikowane proporcje składników mineralnych sprawiają, że tego rodzaju produkty nie mogą być reklamowane jako naturalne, co nie zmienia faktu, że mogą być bardzo zdrowe.

Woda lecznicza

Woda lecznicza – definicja

Wody lecznicze należą do naturalnych wód podziemnych, niezanieczyszczonych chemicznie i mikrobiologicznie. Cechują się wysoką zawartością składników mineralnych, wynoszącą nie mniej niż 1000 mg/l (przy czym najczęściej wartość ta przekracza 4000 mg/l, a może sięgać nawet 24000 mg/l) lub w składzie ma specyficzne jony lecznicze, takie jak między innymi jony żelazowe, fluorkowe czy jodkowe. Charakteryzują się również naturalną zmiennością cech fizycznych i chemicznych.

Kuracja wodą leczniczą

Wody lecznicze są bardzo korzystne dla zdrowia i są pomocne w wielu dolegliwościach. Należy jednak pamiętać, że ich stosowanie jest podobne do kuracji lekami. Powinny więc być spożywane pod nadzorem lekarza. Taka kuracja trwa zazwyczaj 3-4 tygodnie. Wody lecznicze mogą być stosowane na konkretne schorzenia na przykład układu moczowego, lub mieć oddziaływanie ogólnoustrojowe.

Woda lecznicza – właściwości

Właściwości wody leczniczej zależą od ilości i proporcji zawartych w niej składników oraz czasu spożywania. Woda lecznicza może być korzystna w przypadku dolegliwości związanych z nerkami, jelitami, trzustką, reumatyzmem, cukrzycą, dną moczanową, a także w walce ze zgagami.

Woda alkaliczna

Woda alkaliczna, często zwana również wodą zasadową, ma wysokie pH – powyżej 7,5. Pozwala zadbać o równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, która ma wpływ na przebieg wszystkich procesów życiowych. Dzięki temu taka woda bardzo dobrze nawadnia, oczyszcza i odkwasza organizm, a dodatkowo poprawia samopoczucie. Dla porównania większość wód mineralnych i źródlanych dostępnych w sprzedaży ma pH wynoszące około 5-7,5. Najlepszym wyborem są naturalne wody o wysokim wskaźniku pH. Na rynku dostępne są także sztucznie modyfikowane wody, które pozyskiwane są z wykorzystaniem na przykład jonizatorów.

Butelka szklana a plastikowa – z jakiej pić wodę?

Nie ma co ukrywać, że najlepszym wyborem jest butelka szklana. Posiada szereg zalet: jest ekologiczna, można ją z łatwością wykorzystać ponownie, nie zmienia smaku produktu i nie ma na niego negatywnego wpływu. Jednakże korzyści te, są przyćmiewane przez kwestie ekonomiczne. Butelki plastikowe są tańsze, lżejsze i się nie tłuką – powoduje to większy zysk ze sprzedaży. Butelki plastikowe mogą przy podwyższonej temperaturze uwalniać niebezpieczne składniki do napoju. Jednakże na półkach sklepowych coraz trudniej znaleźć wodę w szklanej butelce, a nawet jeśli, to często okazuje się droższa od tej w plastikowym opakowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *