Jakie zalety ma mleko zbożowe?

Nasi dziadkowie nie wyobrażali sobie dnia bez szklanki mleka, pajdy świeżo upieczonego chleba i grubej warstwy miodu. Mleko to także przysmak najmłodszych – kolacja bez kakao się nie liczy! Pochodzący od krowy napój jest bogaty w wapń, białko oraz witaminy; wraz z miodem, czosnkiem i masłem stanowi naturalny sposób na przeziębienie. Dziś jednak coraz częściej mówi się o tym, że mleko wcale nie jest tak zdrowe, jak sądziliśmy do tej pory: główną winę ponosi nietolerancja laktozy i kazeiny. Produkty mleczne odstawiają także weganie oraz osoby zmagające się z trądzikiem. Czy mimo wszystko możliwe jest spożywanie mleka bez przykrych konsekwencji dla organizmu? Jak najbardziej – w takim przypadkach warto sięgnąć po mleko zbożowe!

Pij mleko – będziesz wielki!, tak przed laty do spożywania pochodzącego od krowy napoju zachęcała kampania społeczna. Najnowsze badania wskazują jednak, że coraz większa liczba osób nie toleruje laktozy, czyli występującego w nim cukru. Jak jednak odmówić sobie owsianki lub letniego, pysznego koktajlu z dodatkiem owoców? Czasami trudno się powstrzymać, ale na szczęście krowie mleko posiada swoje zamienniki. Dlaczego warto włączyć do swojej diety mleko zbożowe?

8449767fc4205b6a550012fa9850b230

Zalety mleka zbożowego

Jak powstaje mleko zbożowe? Jest ono wytwarzane głównie ze sfermentowanych nasion zbóż lub maki – najczęściej robi się je z owsa, ryżu, komosy ryżowej, pszenicy, orkiszu lub soi. Choć wyglądem i zapachem przypomina nieco mleko krowie, zawiera o wiele mniej białka, wapnia i witamin z grupy B; w zamian posiada więcej węglowodanów. Jest ponadto uboższe w kwasy tłuszczowe i nie zawiera cholesterolu – dzięki temu jest sprzymierzeńcem osób przestrzegających niskokalorycznych diet. To także dobry i bezpieczny zamiennik krowiego mleka: jest rozwiązaniem dla tych, którzy nie tolerują laktozy i kazeiny lub są uczuleni na orzechy czy soję. Jest bogate w wapń, żelazo i sole mineralne. Co więcej, ten hipoalergiczny produkt dostarcza zaledwie 2g tłuszczu na kubek, a obecnie trwają badania nad jego obniżającymi cholesterol właściwościami.

Jakie mleko zbożowe wybrać?

Do najpopularniejszych rodzajów zamienników mleka krowiego należy mleko sojowe – jest ono ekstraktem z dojrzałych ziaren soi rozcieńczonym z wodą oraz naturalnym słodzikiem. Ze względu na niską zawartość tłuszczów nasyconych jest chętnie wybierane przez osoby dbające o linię; doskonale sprawdza się jako dodatek do muesli, koktajlów lub do kawy. Należy jednak pamiętać, że każde mleko zbożowe to produkt pochodzenia roślinnego – nie zawiera więc aż tyle białka, co mleko tradycyjne, i należy pamiętać o spożywaniu optymalnej ilości protein. Nie można nim zastąpić zdrowej, pełnowartościowej diety, lecz może stanowić jej uzupełnienie.

e858af6b65deb86ac2ff0da8ead8e768Drugim rodzajem zamienników mleka krowiego jest mleko migdałowe: powstaje ono w prażonych migdałów i ma lekko orzechowy posmak. W swoim składzie nie posiada laktozy ani cholesterolu, lecz należy przy tym pamiętać, że nie jest bogate w białko. Często za to jest uzupełniane dodatkowymi składnikami odżywczymi, takimi jak wapń, witaminy E i D. Mleko migdałowe sprawdza się jako doskonały dodatek do porannej kawy i płatków śniadaniowych – szklanka takiego mleka zawiera tylko 60 kcal.

Czym jeszcze można zastąpić tradycyjne mleko w diecie? Jeśli ktoś posiada wyjątkowo wrażliwy organizm i oprócz laktozy nie toleruje też orzechów lub soi, najlepszym wyborem będzie mleko ryżowe – jego spożywanie niesie ze sobą najmniejsze ryzyko wystąpienia alergii. Powstaje ono z mieszanki częściowo zmielonego ryżu oraz wody; w jego składzie nie znajdziemy ani tłuszczów nasyconych, ani cholesterolu, lecz jednocześnie nie ma w nim dużych ilości białka. W sklepach często można znaleźć je w wersjach smakowych, np. truskawkowym, czekoladowym lub waniliowym.

e38420aac78037d071fae59d674e5b81

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *