Książki o świadomym i zdrowym odżywianiu

Jak jeść mądrze i zdrowo? Niby nie wydaje się to bardzo trudne, ale samodzielne ustalanie diety może stanowić niemałe wyzwanie. W takich chwilach warto zasięgnąć porady fachowców: wielu znanych ekspertów w zakresie żywienia ma na swoim koncie wydanie publikacji na temat zdrowego odżywiania. Po jakie poradniki dietetyczne warto sięgnąć? Poznajcie najciekawsze książki o świadomym i zdrowym odżywianiu!

Książki o zdrowym żywieniu – które wybrać?

Czy warto czytać książki o zdrowym żywieniu? Jak najbardziej – dzięki nim można poznać podstawy zbilansowanej diety, właściwości produktów spożywczych oraz zasady regulujące ustalaniem posiłków. Są więc nieoceniona pomocą dla osób, które chciałyby zmienić swoje nawyki żywieniowe, ale zupełnie nie mają pojęcia, jak się do tego zabrać. Co więcej, w książkach poświęcone tematyce odżywiania się znajdziemy nie tylko informacje o tym, co można i warto jeść, ale i przykładowe menu. Które z nich warto mieć na swojej półce?

Zdrowe odżywianie bez tajemnic

Czy w przypadku dietetyki i zdrowego stylu życia można mówić o „terapii pożywieniem”? Jak najbardziej tak – tym bardziej, że do tego zagadnienia szczególną wagę przykłada medycyna chińska. Wiek, płeć, pora roku, alergie i indywidualne preferencje pokarmowe – który z tych czynników ma największy wpływ na dietę? Jak dostosować zasady chińskiej „terapii pożywieniem” do zachodnich realiów? Które z produktów spożywczych są wskazane, a których lepiej unikać? Odpowiedzi na te i inne pytania można znaleźć w książce „Terapia pożywieniem” autorstwa Joerga Kastnera – to nieoceniona pomoc dla studentów dietetyki, specjalistów praktykujących tradycyjną medycynę chińską oraz dla wszystkich osób, które chciałyby poszerzyć swoją wiedzę w zakresie zdrowego odżywiania. Ta publikacja pomoże Wam żyć długo i zdrowo!

2866b5320cdd1b8c7e46d675fe3bccb7Kuchnia Pięciu Przemian zyskuje coraz większe grono fanów. Chińska dietetyka to prawdziwa skarbnica wiedzy i korzystanie z niej może znacznie wpłynąć na poprawę stanu zdrowia. Czy wiedzieliście, że każda ze spożywanych potraw działa na organizm w konkretny sposób, np. pobudzają lub uspokajają? Co jeść w przypadku anemii, nadciśnienia lub innych schorzeń? Takie informacje znajdziecie w książce Barbary Temelie i Beatrice Trebuth – „Gotowanie według Pięciu Przemian” to obowiązkowa pozycja wśród książek kucharskich! 

e679e0faef94827f27c689e2545b4bbeNie każda diagnoza nowotworu musi być wyrokiem. Jak udowadniają Charlotte Gerson i Beata Bishop, autorki książki „Terapia doktora Gersona – leczenie raka i innych chorób przewlekłych”, wiele zależy od nas samych. Chemioterapia jest najsilniejszą metodą w walce z rakiem, lecz choremu organizmowi można pomóc również w naturalny sposób: zadbanie o zdrową dietę to podstawa profilaktyki przeciwnowotworowej. Książka ”Terapia doktora Gersona” dostarcza wszystkich ważnych informacji, podaje przykładowy zestaw jadłospisów oraz metody ułatwiające zachowanie spokoju i wewnętrznej równowagi. Zdecydowanie warto mieć ją w swojej kolekcji książek kucharskich!

c9feee5b20cf3c8e05fc9c8840049a3a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *