Letni krem z fasolki szparagowej

Sezon na fasolkę szparagową właśnie ruszył pełną parą. Zarówno jej żółta, jak i zielona odmiana co roku cieszy się powodzeniem i często gości w naszych kuchniach. Najpopularniejszą jej formą podania jest chyba ugotowana, podsmażana na maśle z bułką tartą (klasyk, niczym mała czarna wśród sukienek). Ja dziś postawiłam na mały eksperyment i postanowiłam wmiksować fasolkę w inne roślinne towarzystwo i zaserwować w postaci lekkiej, aczkolwiek sycącej letniej zupy krem. Efekt jak najbardziej godny polecenia 🙂

Składniki:

400g zielonej fasolki szparagowej

pęczek cebulki dymki

100g pora

300g ziemniaków

3 małe pietruszki(korzeń)

100g śmietany 18%

3 łyżki oleju kokosowego

1 eko kostka rosołowa drobiowa (np.BioOaza->http://biovert.pl/pl/p/Kostki-rosolowe-drobiowe-BIO-66g-BioOaza/5255)

przyprawa włoska (np. Visana -> http://biovert.pl/pl/p/Przyprawa-Wloska-65g-Visana/1772)

sól

pieprz

 

Sposób przygotowania:

Do dużego rondelka wlewamy olej kokosowy, podgrzewamy i wrzucamy posiekaną cebulkę dymkę oraz pora. Kiedy nieco się zeszklą wrzucamy kostkę rosołową i wrzucamy pokrojoną pietruszkę i dolewamy ok litr wody. Gotujemy na wolnym ogniu. Po ok 10 min dorzucamy pokrojone ziemniaki oraz fasolkę. Dolewamy wody do poziomu warzyw. szystko gotujemy jeszcz ok 15-20 min do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Następnie doprawiamy do smaku przyprawą włoską, solą i pieprzem (wedle uznania). Całość miksujemy. Dodajemy śmietanę i, jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody. Miksujemy do uzyskania jedwabistej konsystencji.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *