Sezon na fasolkę szparagową właśnie ruszył pełną parą. Zarówno jej żółta, jak i zielona odmiana co roku cieszy się powodzeniem i często gości w naszych kuchniach. Najpopularniejszą jej formą podania jest chyba ugotowana, podsmażana na maśle z bułką tartą (klasyk, niczym mała czarna wśród sukienek). Ja dziś postawiłam na mały eksperyment i postanowiłam wmiksować fasolkę w inne roślinne towarzystwo i zaserwować w postaci lekkiej, aczkolwiek sycącej letniej zupy krem. Efekt jak najbardziej godny polecenia 🙂
Składniki:
400g zielonej fasolki szparagowej
pęczek cebulki dymki
100g pora
300g ziemniaków
3 małe pietruszki(korzeń)
100g śmietany 18%
3 łyżki oleju kokosowego
1 eko kostka rosołowa drobiowa (np.BioOaza->http://biovert.pl/pl/p/Kostki-rosolowe-drobiowe-BIO-66g-BioOaza/5255)
przyprawa włoska (np. Visana -> http://biovert.pl/pl/p/Przyprawa-Wloska-65g-Visana/1772)
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Do dużego rondelka wlewamy olej kokosowy, podgrzewamy i wrzucamy posiekaną cebulkę dymkę oraz pora. Kiedy nieco się zeszklą wrzucamy kostkę rosołową i wrzucamy pokrojoną pietruszkę i dolewamy ok litr wody. Gotujemy na wolnym ogniu. Po ok 10 min dorzucamy pokrojone ziemniaki oraz fasolkę. Dolewamy wody do poziomu warzyw. szystko gotujemy jeszcz ok 15-20 min do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Następnie doprawiamy do smaku przyprawą włoską, solą i pieprzem (wedle uznania). Całość miksujemy. Dodajemy śmietanę i, jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody. Miksujemy do uzyskania jedwabistej konsystencji.
Smacznego!