Letni krem z fasolki szparagowej

Sezon na fasolkę szparagową właśnie ruszył pełną parą. Zarówno jej żółta, jak i zielona odmiana co roku cieszy się powodzeniem i często gości w naszych kuchniach. Najpopularniejszą jej formą podania jest chyba ugotowana, podsmażana na maśle z bułką tartą (klasyk, niczym mała czarna wśród sukienek). Ja dziś postawiłam na mały eksperyment i postanowiłam wmiksować fasolkę w inne roślinne towarzystwo i zaserwować w postaci lekkiej, aczkolwiek sycącej letniej zupy krem. Efekt jak najbardziej godny polecenia 🙂

Składniki:

400g zielonej fasolki szparagowej

pęczek cebulki dymki

100g pora

300g ziemniaków

3 małe pietruszki(korzeń)

100g śmietany 18%

3 łyżki oleju kokosowego

1 eko kostka rosołowa drobiowa (np.BioOaza->http://biovert.pl/pl/p/Kostki-rosolowe-drobiowe-BIO-66g-BioOaza/5255)

przyprawa włoska (np. Visana -> http://biovert.pl/pl/p/Przyprawa-Wloska-65g-Visana/1772)

sól

pieprz

 

Sposób przygotowania:

Do dużego rondelka wlewamy olej kokosowy, podgrzewamy i wrzucamy posiekaną cebulkę dymkę oraz pora. Kiedy nieco się zeszklą wrzucamy kostkę rosołową i wrzucamy pokrojoną pietruszkę i dolewamy ok litr wody. Gotujemy na wolnym ogniu. Po ok 10 min dorzucamy pokrojone ziemniaki oraz fasolkę. Dolewamy wody do poziomu warzyw. szystko gotujemy jeszcz ok 15-20 min do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Następnie doprawiamy do smaku przyprawą włoską, solą i pieprzem (wedle uznania). Całość miksujemy. Dodajemy śmietanę i, jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody. Miksujemy do uzyskania jedwabistej konsystencji.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *