Jedną z najważniejszych tradycji wielkanocnych jest wspólne biesiadowanie przy stole. Świąteczne śniadanie nie obędzie się bez tradycyjnych potraw i ciast, w tym przede wszystkim: żuru lub barszczu białego, mazurka, babki czy paschy. Podaje się oczywiście też wiele innych dań, deserów, zimnych przystawek oraz sałatek. Możliwości są nieograniczone, ale jest kilka podstawowych produktów, których absolutnie nie może zabraknąć w kuchni. W co warto się zaopatrzyć przed Wielkanocą?
Poniżej przypominamy, o których produktach nie można zapomnieć podczas przedświątecznych zakupów. Dla ułatwienia przygotowaliśmy również listę do pobrania i wydruku, by ułatwić Wam przygotowania. Zaplanujecie wcześniej, jakie potrawy chcecie przygotować i jakie składniki będą do nich potrzebne! Lista do pobrania tutaj.
Jaja
Są symbolem świąt wielkanocnych i występują wtedy nie tylko w formie pisanek. Spożywa się je pod najróżniejszymi postaciami: faszerowane, w koszulce, po wiedeńsku w majonezie, jako dodatek do zup i składnik słodkich wypieków. Bez względu na przepis, zawsze najlepiej sięgać po jajka ekologiczne, które są o wiele lepsze w smaku, a ciasta przygotowywane przy ich użyciu – pulchniejsze oraz lepiej wyrośnięte.
Masło, oliwa, olej
Tłuszcze, podobnie jak jaja to podstawa wielu potraw. Trzeba pamiętać, aby stosować je w rozsądnych ilościach, zwracać uwagę na rodzaj i jakość pamiętając o zdrowszych zamiennikach, które nadadzą daniom ciekawego charakteru: oliwie extra virgin, oleju lnianym, konopnym, z pestek dyni– zwłaszcza jako dressing do sałatek, a także maśle klarowanym, idealnie nadającym się do smażenia.
Cukier
Wprawdzie nie może zabraknąć go podczas przygotowywania ciast, ale warto zdecydować się na inne odmiany niż klasyczna – cukier trzcinowy lub brązowy, miód, syrop klonowy. W przypadku diabetyków niezbędne okażą się naturalne słodziki, np. stewia, fruktoza, ksylitol, które nie podwyższają stężenia glukozy we krwi.
Bakalie
Migdały, orzechy, rodzynki, suszone owoce, kandyzowana skórka z pomarańczy – trudno wyobrazić sobie wielkanocne słodkości bez bakalii. Są dodatkiem do wielu deserów: paschy, mazurków, keksów, makowców czy serników. Z ich użyciem można przygotować również potrawy i przystawki w formie wytrawnej, np. pieczeń z suszoną śliwką, pesto z orzechów pinii albo żurawinową konfiturę do mięs.
Mąka
Jest bazą wielu wypieków, ale ta klasyczna, pszenna nie dla każdego będzie odpowiednia. Osoby z celiakią, czy też te, które dbają o linię powinny sięgać po mąki bezglutenowe, np. ryżową, owsianą, gryczaną, kasztanową, kukurydzianą. Desery przygotowane z ich użyciem są równie smaczne, a przy tym o wiele zdrowsze i bardziej wartościowe.
Zioła i przyprawy
Wśród wielkanocnych przypraw królują: wanilia, cynamon, anyż, kardamon, pieprz, czosnek, chrzan, majeranek. Równie ważne są świeże zioła. Szczególnie pasuje tu natka pietruszki i koperek. Warto też wyhodować własne kiełki rzeżuchy, przy pomocy których można udekorować zarówno potrawy, jak i wielkanocny stół.
Mięso
Charakterystycznym elementem Świąt Wielkanocnych jest wędzona kiełbasa, której nie może zabraknąć w koszyczku ze święconką. Na stole pojawiają się także różne rodzaje pieczonego mięsa, wędlin, pasztetów: od klasycznego drobiu, wołowiny i wieprzowiny przez baraninę, jagnięcinę aż po dziczyznę. Nie rzadko podaje się też ryby, czy owoce morza, najczęściej łososia, śledzie, krewetki.