Olej kokosowy przebojem wchodzi do polskich domów jako ceniony składnik zdrowych potraw, a także naturalny kosmetyk. W kuchni jest między innymi wartościową alternatywą dla oleju czy masła, a przy pielęgnacji ciała wykazuje silne działanie odżywcze i nawilżające.
Jakie bogactwa kryje w sobie olej kokosowy? To przede wszystkim nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas oleinowy, palmitynowy, laurynowy, linolenowy i inne. Do tego dodać należy długą listę witamin (wśród nich C, E, B2 i B6 oraz kwas foliowy) i cennych pierwiastków, jak na przykład magnez, potas, żelazo, cynk i wapń.
Taka ilość wartościowych substancji sprawia, że olej kokosowy to skuteczny środek w walce z wieloma dolegliwościami. Wspomaga układ immunologiczny, ułatwia przemianę materii, dobrze wpływa na krążenie. Regularne spożywanie oleju kokosowego zmniejsza ryzyko cukrzycy i chorób serca. Dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom ma zbawienny wpływ na cerę skłonną do niedoskonałości, a przesuszonej skórze przynosi ukojenie i odżywia ją. Sprawdza się przy łagodzeniu objawów schorzeń takich jak łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry. Jako środek w pełni naturalny, jest idealny do pielęgnacji delikatnej i skłonnej do uczuleń skóry niemowląt.
Czysty olej kokosowy bez dodatków, dzięki swoim nawilżającym właściwościom, sprawdzi się jako krem do twarzy i ciała, także po goleniu, gdyż świetnie łagodzi podrażnienia, ponadto ujędrnia skórę i nadaje jej zdrowy wygląd. Grubszą warstwę warto nałożyć na łokcie, pięty lub kolana (ponieważ tam naskórek najczęściej się przesusza), lub na wargi, jako „awaryjny” błyszczyk do ust. Łagodzące cechy oleju kokosowego pomagają przy poparzeniach słonecznych, odparzeniach i otarciach skóry. Odrobina wtarta we włosy na noc doda im blasku i odżywi je (trzeba tylko pamiętać, by rano umyć włosy).
Olej kokosowy w połączeniu z solą lub cukrem to świetny, naturalny peeling, który nie tylko zetrze martwy naskórek, ale pozostawi skórę głęboko nawilżoną. Jeśli dodamy podgrzany olej do roztopionego miodu, powstanie odżywka „ratunkowa” dla zniszczonych i osłabionych włosów. Efekt można wzmocnić poprzez dodanie jeszcze odrobiny oleju lnianego i żółtka jaja. Warto zaufać intuicji i na podstawie własnych upodobań i doświadczeń stworzyć zupełnie nowe kosmetyki na bazie oleju kokosowego.
Kiedy chcemy działać „od wewnątrz”, również otwiera się duże pole do popisu dla naszej wyobraźni. Wystarczy pamiętać, że olej kokosowy jest tłusty, łatwo go rozpuścić do płynnej postaci, i oczywiście jest bardzo zdrowy. Nadaje wzbogaconej nim potrawie delikatną nutę aromatu orzechów kokosa, świetnie komponuje się więc z ciastami i ciasteczkami, w przepisach na które może zastąpić masło. Kawa z mlekiem czy egzotyczne smoothie nabiorą dzięki niemu kokosowej delikatności, a grzanki z serem czy czosnkiem będą smakowały zupełnie wyjątkowo. Nic nie stoi na przeszkodzie, by używać oleju kokosowego jako tłuszczu do smażenia albo smarować nim pieczywo – jak zwykłym masłem.
Rosnąca popularność tego niezwykłego specyfiku daje szansę na zdrowie i piękny wygląd coraz większej liczbie osób. Warto znaleźć swoje własne zastosowania dla oleju kokosowego – to przecież samo zdrowie. Używany w dowolnej formie przyniesie wiele korzyści dla naszego organizmu, pod warunkiem, że będziemy wybierali najlepszej jakości, nierafinowany, czyli vergin. Tylko taki olej zachowuje wszystkie właściwość rośliny, z której został wytłoczony.