Olej z czarnuszki – jak działa i kiedy używać?

Które z nasion nazywane jest „złotem faraonów”? To czarnuszka, a konkretnie olej z niej wytłaczany – już od czasów starożytnych Egipcjan znany był jako środek o niezwykle cennych właściwościach zdrowotnych. Dziś z powodzeniem stosuje się go w kosmetyce oraz w kulinariach jako smakowita przyprawa. Jakie właściwości posiada olej z czarnuszki i kiedy go używać?

Czarnuszka dla zdrowia

Olej z czarnuszki nazywany jest również czarnym kminkiem – maleńkie ziarenka, z których jest wytłaczany, zawierają ponad 100 aktywnych substancji. Wśród nich obecne są m.in. różnorodne kwasy tłuszczowe, fosfolipidy, flawonoidy, białka, witaminy z grupy B czy też związki mineralne cynku, magnezu, wapnia czy sodu. Posiada cenne substancje, takie jak np. białka – w składzie oleju z czarnuszki znajduje się 8 z 9 niezbędnych człowiekowi aminokwasów. Ekstrakt wykazuje ponadto właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i wzmacnia organy ludzkiego ciała: łagodzi dolegliwości wrzodów żołądka i alergii. Zawarty w nasionkach czarnuszki tymochinon to olejek eteryczny, który od najdawniejszych czasów był stosowany w wielu różnych przypadkach – niegdyś uważano nawet, że czarny kmin jest w stanie wyleczyć „każde schorzenie oprócz śmierci”.

Przypuszczenia starożytnych okazały się słuszne i znalazły poparcie w nowoczesnych badaniach naukowych. Wiele drogocennych substancji wchodzących w skład czarnuszki nie zostało jeszcze odkrytych, lecz coraz głośniej mówi się o jej dobroczynnym wpływie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Olej z czarnuszki wykazuje bowiem właściwości hamujące rozwój komórek rakowych jelita grubego i piersi oraz chroni przed szkodliwymi skutkami radioterapii. Może okazać się więc przełomowym sposobem w walce z nowotworami.

92d7480e8ad19996115bd238e279d56b

Olej z czarnuszki – co warto wiedzieć?

Olej z czarnuszki to prawdziwa bomba witaminowo-zdrowotna, dlatego też zdecydowanie warto włączyć go i do diety, i do codziennej pielęgnacji. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym niezwykle cenne omega-3, 6 i 9), witaminy E, beta-karotenu i licznych przeciwutleniaczy zatrzymuje procesy starzenia się skóry. Jest więc sprzymierzeńcem naturalnej dbałości o piękną, gładką cerę i opóźnia pojawianie się zmarszczek. To także bogate źródło różnorodnych kwasów tłuszczowych, takich jak linolowy i palmitynowy, oraz rzadko występujących w roślinach alkaloidów. W kosmetyce stosuje się go jako dodatek do kremów i maści na trądzik (ze względu na właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne) oraz produktów przeciwzmarszczkowych (czarnuszka nawilża skórę i opóźnia powstawania bruzd). Wcierki do włosów na bazie tego olejku pomagają pozbyć się łupieżu; często można go znaleźć także w maseczkach odżywczo-nawilżających.

A jak czarnuszka sprawdza się w kulinariach? To przede wszystkim doskonała, wyrazista przyprawa, która dodaje potrawom korzennego smaku. Bardzo często stosuje się ją jako dodatek do pieczywa, serów, przetworów warzywnych i potraw z mięsa. Szczególnie dobrze sprawdza się jako składnik marynaty do pieczeni lub potraw z grilla, zaś po uprażeniu nasiona czarnuszki można dodać do sałatek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *