Olej z nasion konopi – czy jest zdrowy?

Dużej części ludzi konopie kojarzą się jednoznacznie, ale należy rozróżniać odmianę siewną od indyjskiej – mającej właściwości odurzające. Dawniej, z włókien konopi robiono ubrania, papier, a nawet twardszą od stali karoserię samochodów. Choć przez jakiś czas pozostawała zapomniana, dziś na nowo odkrywany zalety tej niezwykłej rośliny. Jej prozdrowotne właściwości i wszechstronne zastosowanie zdobywają coraz szersze grono zwolenników.

Właściwości oleju konopnego

Kwasy omega 3 i omega 6 są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich odpowiednio zbilansowaną ilość można znaleźć właśnie w oleju z konopi. Zapobiegają one rozwojowi nowotworów, usprawniają pracę układu krążenia, regulują poziom cukru we krwi, minimalizują bóle reumatyczne oraz korzystnie wpływają na stan włosów, skóry i paznokci. Ponadto olej konopny zawiera wiele cennych pierwiastków: wapń, cynk, fosfor i magnez. Jest też bogatym źródłem witamin A, E, B i K. Dzięki wszystkim minerałom wspomaga wewnętrzną pracę organizmu w zakresie funkcjonowania układów: sercowo-naczyniowego, odpornościowego i hormonalnego. Działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przyśpiesza regenerację organizmu oraz chroni przed chorobami: miażdżycą, nowotworami, udarami i zawałami serca. Pomaga w zmniejszeniu poziomu złego cholesterolu i wykazuje pozytywny wpływ na pamięć oraz koncentrację. Jego wszechstronne właściwości lecznicze i kojące łagodzą różne dolegliwości, takie jak: egzema, łuszczyca, łojotok, bóle i obrzęki mięśni, napięcie przedmiesiączkowe, stres, czy bezsenność. Choć chroni i wzmacnia głównie od wewnątrz, ma także nieocenione zastosowanie w kosmetyce jako składnik kremów do twarzy, maseczek na włosy i olejków do masażu. Olej konopny stanowi także cenne i łatwo przyswajalne źródło białka dla osób nie jedzących mięsa.

Olej z nasion konopi – zastosowanie

Warto mieć olej z konopi w swojej kuchni i sięgać po niego regularnie. Dzięki niemu można nie tylko zachować zdrowie i piękny wygląd, ale też wzbogacić smak wielu potraw. Najcenniejszy jest zawsze olej tłoczony na zimno – nierafinowany. W takiej postaci zachowuje swój naturalny, zielonkawy kolor, orzechowy posmak i wszystkie dobroczynne właściwości. Warto też zwrócić uwagę na oznaczenia etykiety. Wartościowy i wysokiej jakości produkt będzie pochodził z certyfikowanych, ekologicznych upraw. Olej konopny należy spożywać na zimno, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje cenne właściwości. Sprawdzi się idealnie jako dressing do sałatek – w połączeniu z musztardą, octem balsamicznym, przyprawami, sokiem z cytryny i innymi ulubionymi składnikami. Można na jego bazie przyrządzić tradycyjne pesto lub bezpośrednio smarować pieczywo używając zamiast masła, czy margaryny. Będzie też świetnym dodatkiem do zup, sosów lub gotowanych warzyw – podkreśli smak dania, ale należy pamiętać aby dodać go już po obróbce termicznej, najlepiej tuż przed podaniem. Żeby jak najdłużej zachował świeżość trzeba przechowywać go w chłodnym i zacienionym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *