Oleje arganowy i kokosowy – dla duszy i ciała

Dziś, gdy półki sklepowe uginają się od produktów, zdawałoby się, że zdrowe odżywianie jest prostsze niż kiedykolwiek. W zalewie „healthy food”, którego producenci obiecują cudowne efekty dla duszy i ciała, trudno jednak odróżnić rzeczywiście wartościowe towary od tych, które są zdrowe jedynie z napisu na etykiecie. Jeśli nie chcemy paść ofiarą „fit naciągaczy” pamiętajmy, że nie istnieją żadne magiczne specyfiki, które odmłodzą naszą skórę w jedną noc czy odejmą nam w cudowny sposób zbędne kilogramy. Niektóre jednak, stosowane regularnie i z głową, mogą się jednak przyczynić do poprawy naszego wyglądu i samopoczucia. Należą do nich oleje arganowy i kokosowy, które nie tylko wzbogacą smakiem nasze posiłki i zastąpią szkodliwe tłuszcze, których wciąż w diecie Polaków za dużo, ale dzięki swoim unikalnym właściwościom odżywią również nasze włosy i paznokcie.

Wnętrze jest najważniejsze

Olej arganowy przyjechał do nas aż z Maroka. Wiecznie zielone drzewo arganowe, z którego pozyskiwany jest olej, od wieków  służy lokalnej społeczności na wiele różnych sposobów, nie tylko jako źródło zdrowego tłuszczu. Jego twarde drewno świetnie sprawdza się jako materiał do budowy mebli, zaś łupiny orzechów posłużyć mogą zarówno jako opał, jak i – po uprzednim ich przetworzeniu – jako karma dla zwierząt. Olej arganowy, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, o specyficznym, orzechowym smaku, tłoczony jest z kolei z samych orzechów arganowca. Zbawienne właściwości „płynnego złota Maroka” były przez wiele lat przedmiotem spekulacji, w końcu jednak doczekały się naukowego potwierdzenia. Czego zatem możemy się spodziewać po włączeniu go do naszej diety?

– redukcji cholesterolu i obniżenia poziomu ciśnienia krwi, dzięki bogactwu nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią aż 80% oleju,
– zwiększenia odporności na infekcje dzięki wsparciu układu ochronnego,
– znaczącego złagodzenia napięcia mięśniowego, które silnie doskwiera m.in. kobietom w okresie menopauzy.

Olej arganowy, w przeciwieństwie do oleju kokosowego, nie powinien być poddawany obróbce termicznej, gdyż ta odbiera mu cenne właściwości odżywcze. Możemy go więc stosować w sałatkach, na kanapkach, lub po prostu zażywać go w sposób bezpośredni. Badani pokazują, że pozytywne skutki przyniesie regularne, codzienne łykanie kilku łyżeczek.

Do smażonych potraw używać możemy z kolei tłuszczu kokosowego, ponieważ jest to niezastąpione źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, które zachowują swoje właściwości nawet przy dużej obróbce cieplnej. Zastąpienie nim innych tłuszczów, szczególnie tych pochodzenia zwierzęcego, przyniesie naszemu organizmowi szereg korzyści, m.in.:

– podobnie jak olej kokosowy, wspomoże pracę układu immunologicznego i poprawi krążenie,
– pomoże uniknąć i zmniejszy skutki miażdżycy,
– zminimalizuje ryzyko zawału serca,
– wesprze pracę narządów wewnętrznych, szczególnie jelit, nerek oraz tarczycy.
– stosowany rozsądnie pomoże w walce z nadwagą, gdyż jest znacznie mniej kaloryczny niż pozostałe tłuszcze.

Dodatkowo, dzięki niezastąpionej, kokosowej nucie wzbogaci smak naszych potraw. Ci, którzy nie należą do miłośników kokosa, z łatwością kupią dzisiaj także olej bezwonny, który może być z powodzeniem stosowany w niemal każdej potrawie.

Skuteczna pielęgnacja

Produkty z działu ze zdrową żywnością mogą także świetnie sprawdzić się w codziennej pielęgnacji naszego ciała. I tutaj znów oleje arganowy i kokosowy okazują się niezastąpione jako alternatywa dla chemicznych specyfików.

Olej arganowy może być stosowany bezpośrednio na skórę, jeśli borykamy się z problemem zmarszczek, rozstępów czy trądziku. Wspomaga również leczenie cięższych przypadłości, jak łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry. Stosując jednocześnie tłuszcz kokosowy, złagodzimy towarzyszące wielu chorobom skórnym uczucie świądu, co wpłynie też pozytywnie na nasze samopoczucie.

Oba oleje pomogą natomiast w kuracji zniszczonych włosów. Wyciąg z orzechów arganowca to najlepsza odżywka do włosów suchych i łamiących się, ponieważ doskonale się wchłania, a dodatkowo łatwo go spłukać. Podobne działanie wykazuje w walce ze słabymi paznokciami – pozytywne efekty kuracji zobaczymy już po kilku kilkunastu tygodniach wmasowywania oleju  w płytkę paznokcia. Tymczasem kokosowy sprawi z kolei, że nasze włosy będą bardziej miękkie i elastyczne niż po stosowaniu sklepowych środków.

3 myśli nt. „Oleje arganowy i kokosowy – dla duszy i ciała

  1. olej

    ja olejów używam do olejowania włosów. keidyś miałam bardzo zniszczone od farbownaia i przesuszone, a po olejach się bardzo porawiły

    Odpowiedz
      1. biovert redakcjabiovert redakcja Autor wpisu

        Witaj Amelia!
        Do olejowania włosów najlepiej używać olejów jak najmniej przetworzonych. Powinnaś sprawdzić, jaki olej najbardziej polubią Twoje włosy. Pamiętaj tylko, by był on nierafinowany, tłoczony na zimno i bez żadnych dodatków.
        Możesz spróbować oleju ze słodkich migdałów, wiele naszych Klientek go lubi 🙂
        http://biovert.pl/pl/p/Olej-migdalowy-z-prazonych-migdalow-BIO-100ml-Bio-Planete/5036
        lub oleju lnianego:
        http://biovert.pl/pl/p/Olej-lniany-Budwigowy-500ml-Oleofarm/2412

        Każde włosy są inne, dlatego trudno wskazać uniwersalny produkt. Sama zobaczysz, po którym oleju Twoje włosy będą najlepiej wyglądały 🙂
        Daj znać, jak znajdziesz swój ideał 🙂

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *