Robimy naturalne lody w domu!

Po jaki deser chętnie sięga każdy, kiedy na dworze panuje upał? Nie ma wątpliwości, że są to lody. Te dostępne w sklepach zwykle mają w składzie mnóstwo cukru i całą tablicę Mendelejewa. Nie są zbyt zdrowe a do tego zawierają mnóstwo pustych kalorii, które finalnie idą w boczki. Dlaczego więc nie przygotować lodów samodzielnie w domu? Tylko tak mamy pewność, że są w stu procentach naturalne i nie zawierają żadnych szkodliwych składników, nie zapominając o tym, jakie są pyszne! Smaku domowych lodów w żaden sposób nie da się podrobić. Domowe lody są proste w przygotowaniu, nie potrzeba nawet specjalnej maszyny. Poniżej prezentujemy trzy przepisy na naturalne lody, które można modyfikować według własnych upodobań.

Domowe lody waniliowo-śmietankowe

Składniki:

  • 3 jajka
  • 300 mililitrów tłustej śmietanki
  • 80-100 gram cukru pudru trzcinowego lub innego słodzika (np. stewii)
  • cukier waniliowy lub odrobina aromatu
  • odrobina ciepłej (ale nie gorącej) wody

Do przygotowania domowych lodów najlepiej użyć śmietanki, która nie będzie kwaśna, ponieważ ta mogłaby zmienić ich smak. Nie powinna też być zbyt gęsta. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 700 mililitrów lodów.

Przygotowanie:

Jajka należy sparzyć we wrzątku. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać połowę cukru. W innym naczyniu utrzeć żółtka zresztą cukru i odrobiną wody. W osobnej misce ubić śmietanę. Połączyć zawartość wszystkich naczyń wymieszać ze sobą i przelać do pojemników. Zamknąć je i włożyć do zamrażalnika na przynajmniej kilka godzin.

W międzyczasie warto kilkukrotnie wyjąć lody z zamrażalnika i je wymieszać – wtedy będziemy mieć pewność, że będą nie tylko pyszne, ale też bardzo puszyste.

Domowe migdałowe lody wegańskie

Składniki:

Migdały to produkty roślinne bogate w białko. Dzięki nim lody będą nie tylko smaczne, ale też pełne potrzebnych składników odżywczych.

Przygotowanie:

Mleko, cukier, masło migdałowe, cynamon i sól przełożyć do rondla i gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Masa powinna zrobić się gęsta i mieć orzechowy kolor. Rondel zdjąć z ognia i pozostawić zawartość do przestudzenia. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Przelać do pojemników, zamknąć i wstawić na minimum kilka godzin do zamrażalki. Podobnie jak w przypadku wcześniejszego przepisu, lody warto wyjmować co jakiś czas i dobrze je wymieszać. Wtedy nie zamarzną na kamień i dużo łatwiej będzie je gałkować.

Domowy sorbet truskawkowy

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wystarczy ze sobą zblendować, przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażalki. Dobrze jest mieszać je od czasu do czasu, aż konsystencja masy będzie podobna do sorbetu. Zamiast cukru trzcinowego można dodać cukier kokosowy, który nada sorbetowi niepowtarzalny smak.

Każdy z przepisów na lody i sorbet można dowolnie modyfikować na przykład przez dodanie kawałków czekolady czy bakalii. W wersji dla dorosłych do masy można dodać odrobinę ulubionego alkoholu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *