Te niewielkie, żółtawe ziarenka jeszcze do niedawna nie cieszyły się zbyt dużą popularnością na polskich stołach. Soja stanowi podstawę wielu dań kuchni azjatyckiej i wywodzi się właśnie z dalekiego wschodu. Chińczycy uważali ją za cudowny pokarm, a dziś swoją rosnącą sławę zawdzięcza w szczególności weganom i wegetarianom. Okazuje się, że z jej dobrodziejstw mogą korzystać nie tylko roślinożercy. Dlaczego warto spożywać soję?
Wartości odżywcze
Soja to roślina strączkowa, oleista, wywodząca się z tej samej grupy, co dobrze znany bób. Charakteryzuje się bardzo dużą zawartością białka, dlatego z powodzeniem pomoże uzupełnić ten składnik w diecie bezmięsnej. Może też stanowić zdrowy zamiennik dla osób, które chcą ograniczyć spożycie mięsa, bądź urozmaicić swoje posiłki. Warto wiedzieć, że nasiona tej niepozornej rośliny są bogate w minerały, takie jak: wapń, potas, żelazo, fosfor i magnez, a także witaminy z grupy B i niacynę, zwaną witaminą PP. Dodatkowo zdrowe tłuszcze, błonnik i węglowodany sprawiają, że soja zaliczana jest do grupy tzw. superfoods – najzdrowszych i najbardziej wartościowych pokarmów na świecie.
Właściwości soi
O tym, że jedzenie ma ogromny wpływ na zdrowie nie trzeba już nikogo nie przekonywać. Komponując codzienne menu warto więc zwrócić uwagę na produkty, które nie tylko zapewnią uczucie sytości, ale też usprawnią działanie całego organizmu. Spożywanie soi może mieć działanie profilaktyczne lub wspomagające leczenie różnych chorób, czy dolegliwości. Dzięki dużej zawartości saponin soja minimalizuje ryzyko chorób serca i miażdżycy. Związki te są odpowiedzialne za wiązanie kwasów żółciowych i cholesterolu, dzięki czemu zmniejszają jego poziom we krwi oraz chronią wątrobę. Stwierdzono znacznie niższą zapadalność na choroby układu krążenia w krajach, gdzie tę roślinę spożywa się regularnie. To nie wszystkie jej zalety. Soja korzystnie wpływa także na diabetyków zmniejszając poziom cukru oraz na kobiety w okresie przekwitania – za sprawą fitoestrogenów łagodzi objawy menopauzy. Zwraca się też uwagę na jej dobroczynne działanie w przeciwdziałaniu nowotworom oraz skuteczność w walce z już rozwiniętymi komórkami rakowymi.
Produkty sojowe – czy są smaczne?
Dla wielu osób podstawowym kryterium dotyczącym jedzenia jest jego smak. Soja nie jest produktem wyrazistym, dlatego spożywanie jej saute nie każdemu przypadnie do gustu. Tę wadę łatwo przekuć w zaletę – dzięki swojej neutralności sprawdzi się idealnie jako baza wielu produktów i potraw. Robi się z niej mleko, tofu, bezmięsne kotlety, kiełbaski, pasty, czy wędliny. Do uzyskania odpowiedniego smaku wystarczą zioła i przyprawy. W tradycyjnych kuchniach dalekiego wschodu używa się soi także w formie sosu. Można nim doprawić chińskie i japońskie potrawy, ale z powodzeniem sprawdzi się także jako dodatek w polskiej kuchni – do gulaszu lub zupy. Możliwości jest bardzo wiele, dlatego warto eksperymentować i próbować nowych, nieznanych dotąd smaków. Zwłaszcza mając na uwadze fakt, jak zdrowym i wartościowym produktem jest soja.