Tani nabiał – dlaczego cena nie zawsze powinna być najważniejsza

W myśl zasady „w zdrowym ciele zdrowy duch”, wyroby bogate w wapń, witaminy oraz białko coraz częściej goszczą na polskich stołach. Różnica kosztów pomiędzy najtańszymi produktami z supermarketów a żywnością z wyższej półki jest jednak dość duża, czego przykładem są ceny nabiału. 2017 został okrzyknięty rokiem rekordowego wzrostu poziomu cen masła. 2018 może okazać się czasem odwrócenia tej niekorzystnej dla kupujących tendencji. Zdania ekspertów są podzielone, jednakże część spośród analityków rynku mleczarskiego przedstawia stosunkowo optymistyczne prognozy. Tymczasem warto pamiętać, że dostępny w sklepach tani nabiał wcale nie stanowi złotego środka, który mógłby rozwiązać dylematy zakupowe świadomego konsumenta.

Naturalny nabiał a zdrowie

Produkty nabiałowe stanowią dla organizmu cenne źródło substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. W zależności od tego, czy sięgamy po jogurt naturalny czy kozi ser, ilość zawartego tłuszczu oraz białka może być różna. Znaczenie ma jednak nie tylko typ wyrobu mlecznego. Niestety, skład taniego nabiału niejednokrotnie odbiega od oczekiwanego standardu za sprawą dodanych ulepszaczy smaku i konserwantów. Z tego względu warto sięgać jedynie po naturalne produkty wysokiej jakości, niezawierające szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych.

Tanie masło – czy to dobry wybór?

Wybierając masło, kupujący często zdają sobie sprawę z istnienia różnic jakościowych pomiędzy oferowanymi w sklepach produktami. Z tego względu poszukują oni informacji dotyczących zawartości tłuszczu w poszczególnych wyrobach. Rzeczywiście, prawdziwe masło powinno składać się z niego w około 82%, choć dopuszcza się również przedział 80-90% tłuszczu w kostce. Tymczasem na rynku można znaleźć wiele marek produktów masłopodobnych. Ich ceny są zwykle znacznie niższe, niż ceny pełnowartościowego masła. Wbrew pozorom, ta sama ilość tłuszczu w wyrobach różnych firm nie gwarantuje porównywalnej jakości.

Margarynowe mixy, czyli czego unikać?

Częstą praktyką jest dodawanie do lądujących na sklepowych półkach kostek tłuszczu roślinnego. Według obowiązujących norm, w maśle powinien znaleźć się jedynie tłuszcz mleczny – jest łatwiejszy do przetworzenia dla układu trawiennego, a przy tym zawiera więcej białka. Ponadto prawdziwe masło odznacza się wyjątkowym smakiem i zapachem, a do tego stanowi źródło witamin A, D oraz E. Produkty wysokiej klasy nie posiadają też chemicznych ulepszaczy, dzięki czemu są całkowicie naturalne i znacznie zdrowsze. Podczas dokonywania zakupu warto spojrzeć uważnie na skład smarowidła – najtańsze z nich mogą zawierać sztuczne substancje, a także dużą ilość wody oraz soli. Nierzadką praktyką jest również stosowanie sztucznych aromatów w celu nadania produktom zapachu imitującego zapach prawdziwego masła.

Ceny masła – wskazówka dla kupującego

Jak zatem rozpoznać dobrą żywność od niezdrowej podróbki? Dużą wskazówką są same ceny masła. 2017 rok przyniósł gwałtowną podwyżkę w branży mleczarskiej, dlatego tanie zamienniki stały się dla wielu konsumentów kuszącą alternatywą. Należy jednak pamiętać, że jakość wyrobów przekłada się nie tylko na ich walory smakowe, lecz również zdrowotne. Prawdziwe masło po wyjęciu z lodówki jest twarde i trudne do rozsmarowania, podczas gdy mix to produkt plastyczny, kostkę łatwo odkształcić poprzez nacisk dłoni. Masło jest również wykorzystywane do wypieków – pamiętajmy, że jego wysoka jakość przyczyni się do powstania pysznych ciast i tortów.

Masło do smażenia

Osobom lubiącym używać masła do smażenia polecana jest specjalna jego odmiana. Masło klarowane posiada właściwości pozwalające na poddanie go działaniu wysokich temperatur, jest przy tym oczyszczone z enzymów i mikroorganizmów, co pozwala na jego przechowywanie poza lodówką przez długi czas.

Olej kokosowy zamiast masła?

Kupujący poszukują czasem alternatywnych produktów do smażenia, czego powodem są w wielu przypadkach wysokie ceny masła. 2018 rok może zatem przynieść zwiększenie popularności oleju kokosowego, którego właściwości są bardzo podobne do dobrej klasy masła klarowanego. Z powodzeniem może on zastąpić ghee (masło klarowane) w pysznych domowych potrawach przyrządzanych na patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *