Yerba mate – godna uwagi alternatywa dla kawy

Yerba mate to napój wywodzący się z Ameryki Południowej. Przygotowuje się go przy użyciu liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Z uwagi na swoje właściwości zdobywa coraz szersze grono zwolenników, którzy zachwycają się zbawiennym wpływem naparu na organizm. Jak w rzeczywistości działa yerba mate i czy można nią zastąpić ulubioną o poranku małą czarną?

Yerba mate zamiast kawy

Południowoamerykańskie ludy zaczęły pić yerba mate właśnie z uwagi na jej dobroczynny wpływ na organizm. Roślina obfituje w minerały (wapń, magnez, fosfor, krzem, miedź, potas, żelazo, cynk) oraz witaminy A, B, C, E, PP i H. W odróżnieniu od kawy nie wypłukuje więc dobroczynnych substancji, a wręcz dostarcza ich z każdym łykiem. Zawiera też mateinę, czyli odmianę kofeiny, która ma podobne do niej, pobudzające działanie. Ponadto, oprócz dodawania energii, jej długotrwałe picie może przynosić znacznie więcej korzyści dla ogólnego zdrowia. Przede wszystkim odżywia organizm, dzięki czemu łagodzi stres, poprawia samopoczucie, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Oprócz tego wykazuje działanie antynowotworowe, zwiększa witalność oraz odporność na choroby sezonowe. Może również koić objawy napięcia przedmiesiączkowego, a także wspomagać utrzymanie szczupłej sylwetki. Yerba mate ma też charakterystyczny smak, który nie przypomina żadnych, znanych dotychczas, gorących napojów. Jest bardzo gorzka, dlatego niektórym ciężko się przekonać do tak esencjonalnego napoju. Mimo wszystko warto spróbować yerba mate, by przekonać się o jej wszechstronnych właściwościach, które zdecydowanie rekompensują tę wadę.

Jak pić yerba mate?

Tradycyjnym naczyniem do zaparzania yerba mate jest tykwa, ale można przyrządzać ją także w naczyniach drewnianych bądź ceramicznych. Do picia naparu z suszu niezbędna będzie bombilla – specjalna słomka z sitkiem, która odcedzi fusy od napoju podczas picia. Yerba mate nie zalewa się wrzątkiem, temperatura wody powinna znajdować się pomiędzy 70, a 85 stopni Celsjusza. Wytrawni smakosze przyrządzają swoje esencję zapełniając naczynie zielem do ¾ jego wysokości, ale na początku wystarczy 2-3 łyżeczki suszu, by pozwolić kubkom smakowym przyzwyczaić się do nietypowego smaku. Zaparzanie będzie trwało ok. 5 minut, a po tym czasie można dolać jeszcze odrobinę wody, bo większość zostaje wchłonięta przez susz. Yerba mate można pić zarówno na ciepło jak i po ostygnięciu, a pozostałe fusy zalewać ponownie do czasu, aż całkowicie nie stracą swojego smaku (optymalnie 2-3 razy). Efekty działania napoju są trochę mniej spektakularne niż po wypiciu mocnej kawy, bo yerba mate zaczyna swoje rozbudzające działanie nieco później, ale trwa ono również dłużej.

Czy warto zastąpić kawę yerba mate? Z pewnością będzie jej świetnym następcą, ale nie oznacza to, że trzeba całkowicie zrezygnować z ulubionej małej czarnej. Obydwa napoje mogą się doskonale uzupełniać – zwłaszcza, że rytuał zaparzania mate jest nieco bardziej wymagający i nie zawsze jest na to czas. Gdy potrzeba ekspresowego rozbudzenia można postawić na kawę, a gdy zabraknie sił – wzmocnić się odżywczym naparem yerba mate.

Jedna myśl nt. „Yerba mate – godna uwagi alternatywa dla kawy

  1. Krzysztoff

    Ostatnio zdecydowałem, że w końcu spróbuję tej magicznej yerba mate, którą kupiłem, okazało się idealnie odpowiadać moim potrzebom, mam rurkę, naczynie oraz susz i muszę przyznać, że z dnia na dzień yerba bardziej mi smakuje i odpowiada. Polecam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *