Latem często brakuje apetytu. Jednocześnie, gdy panuje upał organizm domaga się nawodnienia i ochłody. To właśnie w tym czasie owocowy lub warzywny koktajl będzie stanowił idealną alternatywę dla klasycznego podwieczorku czy drugiego śniadania. Można podać go dzieciom, by w ten sposób przemycić do ich diety więcej warzyw i owoców. W zaledwie kilka minut powstanie więc smaczny, wartościowy i sycący posiłek. Jedyne o czym należy pamiętać to wybór odpowiednich składników. Z czego przygotować orzeźwiający koktajl tak, aby był również zdrowy i sprzyjał zachowaniu dobrej formy?
Koktajle owocowe
Lato kojarzy się z soczystymi i dojrzałymi w słońcu owocami. Szkoda więc byłoby nie skorzystać z tanich i łatwo dostępnych produktów sezonowych. Arbuzy, borówki, truskawki, maliny, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie czy nektarynki – wybór jest ogromny, a możliwych wariacji tak wiele, na ile tylko pozwala wyobraźnia. Bazą dla takiego koktajlu powinno być schłodzone mleko. Oprócz tradycyjnego – krowiego – sprawdzą się również mleka roślinne: sojowe, kokosowe, migdałowe, owsiane. Będą odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy oraz wegan, a ponadto pozwolą uzyskać różnorodne smaki. Żeby napój był jeszcze bardziej odświeżający warto wzbogacić go o pasujące dodatki: odrobina soku z cytrusów (limonki, cytryny, pomarańczy), melisę albo miętę, a w razie gdyby owoce okazały się zbyt kwaśne – dosłodzić, np. miodem.
Koktajle warzywne
Koktajle warzywne, zwane zwykle smoothie, to idealna propozycja na upalne popołudnie. Dzięki nim w łatwy sposób można dostarczyć organizmowi potężnej dawki witamin i mikroelementów. Będą też dobrą alternatywą dla osób, które z różnych względów muszą ograniczyć spożywanie cukrów prostych, znajdujących się w owocach. Do przygotowania takiej zdrowej przekąski posłużą warzywa będące skarbnicą wartościowych składników: szpinak, ogórki, pomidory, szczaw, sałata, rukola, roszponka, kiełki, jarmuż, seler, buraki. Jako dodatek sprawdzą się przyprawy, np. kolendra, koperek, chrzan, pietruszka, czosnek, szalotka, a także ziarna lnu czy pestki dyni. W niektórych wersjach lepszym spoiwem okaże się kefir lub jogurt naturalny, a w innych wystarczy woda mineralna. Warto też wzbogacić taki napój choćby łyżką zdrowego tłuszczu (np. oliwy z oliwek, oleju lnianego, z orzechów włoskich), który jednocześnie poprawi smak i wspomoże wchłanianie niektórych witamin.
Koktajle mieszane
Mogłoby się wydawać, że niektóre smaki zupełnie do siebie nie pasują. Nic bardziej mylnego. W domowych koktajlach można łączyć ze sobą dowolne składniki uzyskując wartościowe i smaczne napoje na lato. Szpinak czy pietruszka będą się świetnie komponowały jako dodatki do koktajli zrobionych na bazie mleka, bananów i kiwi. Można je też przygotowywać z użyciem jogurtu, kefiru, soku owocowego czy przecieru. Bardzo prawdopodobne, że właśnie takie propozycje zdecydowanie bardziej przypadną do gustu najmłodszym i najbardziej wybrednym członkom rodziny, których ciężko zachęcić do zjedzenia choćby małej porcji świeżych warzyw.